Merkel obećala Bidenu pojačan međunarodni angažman Njemačke

Angela Merkel je rekla kako se rado prisjeća kvalitetnih razgovora s Joem Bidenom (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponudila je u ponedjeljak novoizabranom predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu pojačani angažman Njemačke na međunarodnom planu te istaknula da postoje brojna područja na kojima dvije zemlje moraju ojačati saradnju.

“Mi, Nijemci i Evropljani, svjesni smo toga da u transatlantskoj saradnji moramo preuzeti više odgovornosti. U to spadaju i pojačani napori da vlastita uvjerenja bolje predočimo svijetu”, rekla je ona u svom prvom direktnom obraćanju nakon što je Biden proglašen izabranim predsjednikom SAD-a.

Merkel, koja je u subotu već pismeno čestitala Bidenu, istaknula je važnost odnosa Berlina i Washingtona.

“Amerika jest i ostaje naš najvažniji saveznik, koji od nas, i to s pravom, očekuje pojačani angažman na polju sigurnosti i zastupanja vlastitih uvjerenja u svijetu”, kazala je Merkel, prenosi Hina.

Washington godinama od Njemačke traži povećanje doprinosa za NATO, ali je taj pritisak za vrijeme mandata aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa bio osobito pojačan.

Intenziviranje saradnje u mnogim područjima

Merkel je naglasila kako postoje mnoga područja na kojima SAD i Njemačka, kao dio Evropske unije, moraju intenzivirati saradnju.

“Tu je borba protiv pandemije korona virusa, protiv klimatskih promjena, kao i terorizma”, rekla je ona.

Njemačka kancelarka također je istaknula kako se SAD i EU moraju boriti za “otvorenu ekonomiju”, kao temelj blagostanja s obje strane Atlantika.

Kazala je kako se “rado prisjeća” kvalitetnih razgovora s Bidenom koje je ranije vodil s njima te se “raduje što će upoznati” i novoizabranu potpredsjednicu Kamalu Harris.

“Kao prva žena na ovoj poziciji i dijete dvoje useljenika, Kamala Harris je za mnoge ljude inspiracija i primjer za šanse koje otvara Amerika”, zaključila je Merkel.

Izvor: Agencije