Mediji: Ostao ili otišao, Trump je napravio teško popravljivu štetu

Trump je odmah po dolasku na vlast radio na tome da vlasništvo nad američkom vladom prenese s naroda na sebe (EPA)

Bez obzira na to ostaje li američki predsjednik Donald Trump u Bijeloj kući ili odlazi zbog gubitka na trenutnim izborima, šteta koju je nanio Sjedinjenim Američkim Državama je nepopravljiva, osim uz ogromne napore budućeg američkog predsjednika i predanog Kongresa koji voli ustav, rekao je američki kolumnista Colbert King.

King je u članku u Washington Postu istaknuo da gorčina koju mnogi osjećaju na ovim izborima nije slučajnost, jer je to neka vrsta neočekivanog izlaska iz “stare Amerike” u koju bi se nacija mogla vratiti nakon što se ključevi Bijele kuće predaju sljedećem predsjedniku.

Rekao je da je Trump odmah po dolasku na vlast radio na tome da vlasništvo nad američkom vladom prenese s naroda na sebe, što je presedan u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Ni jedan američki predsjednik – od Georgea Washingtona, Franklina Roosevelta do Georgea Busha, Billa Clintona i Baracka Obame – nikad nije pokušao učiniti takav subverzivni čin.

Milioni Amerikanaca vole Trumpovo ponašanje

Dodao je da je Trump izvukao najgore iz Amerikanaca kako bi udovoljio svojim uvrnutim interesima. Potaknuo ih da vrijeđaju jedni druge, a rezultati trenutnih predsjedničkih izbora neće riješiti niti jedan od ovih problema, kazao je.

U članku je istaknuto da se Trumpove karakterne mane i njegovo odvratno ponašanje koje je ispod dostojanstva predsjednika, njegov prezir prema poštenju i moralnoj vladavini pojavljuju otkako je ušao u Bijelu kuću 2017. godine. Milioni Amerikanaca, što je vidljivo iz rezultata izbora 2016. godine kada su ga njihovi glasovi doveli u Bijelu kuću, vole takvo Trumpovo ponašanje.

Prema tome, bez obzira na konačni ishod trenutnih izbora, to neće značiti prekid s prošlošću koju je proizveo Trump, kaže autor. Fenomen ”trumpizma” predstavlja opasnost za mene, moju zemlju i ljude koje smatram dragima, rekao je King.

Što se mene tiče, zaključio je King na kraju, Trump je bio, jeste i zauvjek će biti zajedno sa svojim pristalicama, bez obzira bio u Bijeloj kući ili ne, prijetnja za naciju koju ne zaslužuje voditi.

Izvor: Agencije