WHO zabrinut zbog ‘eksplozije’ COVID-19 u Evropi

U zadnjih sedam dana u Evropi je prijavljeno gotovo 1,8 miliona novozaraženih i 19.500 umrlih (EPA)
U zadnjih sedam dana u Evropi je prijavljeno gotovo 1,8 miliona novozaraženih i 19.500 umrlih (EPA)

U Evropi se trenutno događa “eksplozija” broja zaraženih korona virusom i ona ne smije popustiti u borbi s pandemijom, izjavio je u četvrtak direktor evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge, pozivajući da se škole zatvore tek u krajnjem slučaju.

“Svjedoci smo ‘eksplozije’ broja zaraženih u Evropi, gdje se u samo nekoliko dana taj broj povećao za još milion, a vidimo i da smrtnost postepeno raste”, istakao je on za AFP, prenosi Hina.

“Ne možemo se opustiti. To će biti pomalo teško razdoblje, moramo priznati”, rekao je Kluge.

Evropsko područje WHO-a, koje obuhvata 53 zemlje, među kojima je i Rusija, prijavilo je više od 11,8 miliona slučajeva i gotovo 295.000 umrlih od izbijanja pandemije, pokazuju podaci organizacije.

U zadnjih sedam dana prijavljeno je gotovo 1,8 miliona novozaraženih i 19.500 umrlih.

‘Moramo spašavati živote’

Po procjeni WHO-a, “sveopćim nošenjem maski i strogom kontrolom okupljanja do februara u Evropi možemo spasiti više od 261.000 života”.

Status quo nije opcija i ova organizacija poziva zemlje na primjenu ciljanih i razmjernih mjera kako bi se zaustavio porast broja zaraženih i smrtnost”, dodao je Kluge.

No, škole trebaju ostati otvorene “do kraja” i zatvarati se samo u krajnjem slučaju, ocijenio je.

“Nema razloga tvrditi da su škole glavni prenositelji zaraze”, rekao je on.

“Škole trebaju ostati otvorene do kraja, jer ne možemo dopustiti da se cijeli naraštaj izgubi zbog COVID-19”, kazao je Kluge.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO