NATO mora više razmišljati kako da se izbori s Kinom

Dio NATO odgovora trebao bi biti održavanje tehnološke prednosti nad Kinom, zaštita računarskih mreža i infrastrukture (EPA)
Dio NATO odgovora trebao bi biti održavanje tehnološke prednosti nad Kinom, zaštita računarskih mreža i infrastrukture (EPA)

Sjevernoatlanski savez mora više razmišljati o tome kako da se izbori s Kinom i njenim vojnim usponom, iako će Rusija ostati glavni protivnik tokom ovog desetljeća, navodi se u izvještaju o reformi Alijanse, koji će biti objavljen u utorak.

Izvještaj “NATO 2030”, koji je pripremila grupa “mudrih osoba”, sadrži 138 prijedloga i dolazi usred rastućih sumnji u svrhu i značaj Saveza, za koji je francuski predsjednik Emmanuel Macron prošle godine rekao da je doživio “moždanu smrt”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Kina više nije benigni trgovinski partner kojem se Zapad nadao. Rastuća je snaga našeg vijeka i NATO se mora prilagoditi”, rekao je jedan NATO diplomata koji je vidio izveštaj, ukazujući na kineske aktivnosti na Arktiku i Africi i na velika ulaganja u evropsku infrastrukturu.

Dio NATO odgovora trebao bi biti održavanje tehnološke prednosti nad Kinom, zaštita računarskih mreža i infrastrukture, kazao je diplomata, pozivajući se na izvještaj, iako neće biti usvojene sve preporuke.

Veze s nečlanicama Alijanse

Savez od 30 članova mogao bi, također, uspostaviti bliže veze sa zemljama koje nisu članice NATO-a, poput Australije, i više se usredsrediti na odvraćanje u svemiru, gdje Kina razvija sredstva, navodi se u izvještaju.

U izjavi uoči objavljivanja izvještaja, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da uspon Kine predstavlja “važne izazove za našu sigurnost”.

“Kina masovno ulaže u novo oružje. Približava nam se, od Arktika do Afrike. Kina ne dijeli naše vrednosti… i pokušava zaplašiti druge zemlje”, kazao je Stoltenberg, pozivajući saveznike da se okupe po tom pitanju.

Izvor: Agencije


Povezane

Stručnjaci savjetuju da se ubrza politička reakcija NATO-a na sigurnosne prijetnje i međunarodne krize.

26 Nov 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO