Nema naznaka kolektivnog imuniteta u Švedskoj

Šveđani su više bili izloženi virusu nego njihovi susjedi u nordijskoj regiji i svaki treći žitelj Štokholma ima antitijela, pokazuju nedavno objavljeni podaci (EPA)

Švedska je priznala da nema naznaka da se u toj zemlji razvio kolektivni imunitet koji usporava širenje korona virusa jer broj novih infekcija raste, prenosi agencija Tanjugu pozivajući se na Bloomberg.

„Pitanje imuniteta krda je teško. Ne vidimo znake imuniteta u populaciji koji bi sada usporio širenje infekcije“, rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell koji je tvorac švedske strategije borbe protiv korona virusa koja nije podrazumijevala mjere karantina.

Šveđani su više bili izloženi virusu nego njihovi susjedi u nordijskoj regiji i svaki treći žitelj Štokholma ima antitijela, pokazuju nedavno objavljeni podaci.

Švedska nije uvodila restriktivne mjere protiv širenja virusa i oslonila se na dobrovoljno poštivanje preporučenih mjera.

Restriktivne mjere

Ali, ova država sada dnevno bilježi između 5.000 i 7.000 novih slučajeva korona virusa.

Zbog toga je Vlada sada uvele neke restriktivne mjere kao što su zabrana okupljanja više od osam osoba na javnom mjestu i zabrana prodaja alkohola poslije 22 sata.

„Zdravlje i životi ljudi su još uvijek u opasnosti, a opasnost raste“, rekao je u nedavnom obraćanju premijer Stefan Lofven.

U novom talasu epidemije, sve se brže pune bolnički kapaciteti u Švedskoj i raste broj pacijenata kojima je potrebna intenzivna njega.

Izvor: Agencije