Azerbajdžan preuzeo drugi okrug koji je predala Armenija

Jedinice azerbajdžanske vojske ušle su u regiju Kalbajar u sklopu sporazuma koji su potpisali Armenija, Azerbajdžan i Rusija (EPA)

Azerbajdžan je u srijedu saopćio da su njegove snage ušle u drugi od tri okruga koje im u sklopu sporazuma kojim su okončane sedmice sukoba zbog regije Nagorno-Karabah treba predati Armenija.

Ministar odbrane u Bakuu saopćio je da su “jedinice azerbajdžanske vojske ušle u regiju Kalbajar 25. novembra”, u sklopu sporazuma koji su ranije u novembru potpisale Armenija, Azerbajdžan i Rusija.

Smješten između regije Nagorno-Karabah i armenskog teritorija, Kalbajar je prvotno trebao biti predan 15. novembra, no rok je iz humanitarnih razloga odgodio Azerbajdžan.

“Završeni su inženjerski poslovi, kako bi se osigurao pokret naših jedinica u tome smjeru, po teško prohodnim planinskim cestama, koje se čiste od mina i pripremaju za upotrebu”, saopćilo je Ministarstvo odbrane. 

Armenija se složila na predaju tri okruga oko Karabaha – Aghdama, Kalbajara i Lachina – u sklopu sporazuma koji je okončao azerbajdžansku ofanzivu, koja je zauzela dijelove teritorija izgubljene u ratu 1990-ih.

Predaja Lachina 1. decembra

Aghdam je predan 20. novembra, a Lachin će biti predan 1. decembra.

U danima prije predaje, stanovnici Kalbajara su spakirali sve što mogu, odlučni u namjeri da ne ostave ništa svome dugogodišnjem neprijatelju.

Novinari agencije AFP svjedočili su tome kako lokalni stanovnici skupljaju električne kablove, ukrcavaju dijelove hidroelektrane u kamion, pa čak sijeku i stabla koja nose sa sobom, prenosi Hina.

Azerbajdžanci, koji su gotovo prije 30 godina pobjegli iz regije, trebaju se vratiti, a lokalni zidar Gagik Yakhshibekyan kaže da Armeni ne žele ostaviti ništa.

Bitke između ova dva bivša sovjetska suparnika zbog Nagorno-Karabaha izbile su krajem septembra, zbog čega se u planinskoj regiji rasplamsao dugo tinjajući sukob.

Mirovni sporazum postignut je nakon šest sedmica teških borbi, u kojima je azerbajdžanska vojska nadjačala armenske snage i zaprijetila da će doći do najvećeg grada Karabaha, Stepanakerta.

Izvor: Agencije