Video: Policija vodenim topovima prekinula protest u Berlinu

Nakon što su se demonstranti oglušili na naredbe, policijske snage su koristile vodene topove i biber sprej

Policija je u srijedu nasilno prekinula protest protiv “lockdowna” u blizini njemačkog parlamenta, nakon što hiljade demonstranata nisu poslušali policijske snage da se raziđu.

Skoro 5.000 demonstranata, uključujući desničarske ekstremiste i aktiviste protiv vakcinacije, okupilo se ispred Brandenburških vrata, dok su zastupnici raspravljali o novom zakonu o strožim ograničenjima zbog korona virusa.

Kako su demonstranti odbili nositi maske i držati se na sigurnoj udaljenosti, policija je poručila vođama protesta da mirno završe demonstracije, prenosi Anadolija.

Nakon što su se demonstranti oglušili na ovakve naredbe, policijske snage su koristile vodene topove i biber sprej.

Nakon intervencije vodenim topovima policajci su utrčali među demonstrante, koji su uzvratili petardama i bakljama.

AP navodi da je berlinska policija, pojačana jedinicama iz cijele Njemačke, uhapsila više od 100 ljudi, dok je određeni broj privremeno zadržan, pa pušten.

Pooštrene mjere u zemlji

“Policajci su izbjegli vodenim topovima gađati direktno u demonstrante, jer je bilo djece u masi, pa su radili polako i sistemski da bi se masa razišla”, rekao je portparol berlinske policije Tilo Kablitz

Protesti su se završili kasno popodne, kada su se demonstranti vratili na glavnu željezničku stanicu, uzvikujući parole i duvajući u pištaljke.

U Njemačkoj su od 2. novembra uvedene nove mjere u javnom prostoru kako bi se spriječilo širenje pandemije i smanjila stopa porasta broja slučajeva, a trajat će do kraja novembra.

Prema ovim mjerama, bit će zatvorena pozorišta, kina, operne i koncertne dvorane, teretane, bazeni i kozmetički saloni.

Zabranjeni su i timski sportovi na amaterskom nivou, a i dalje navijači neće moći prisustvovati mečevima Bundeslige.

Škole i vrtići bit će otvoreni.

Izvor: Agencije