Pod pritiskom da odstupi: Armenski premijer predstavio akcijski plan

Pashinyan je ponovio da preuzima odgovornost za ono što se dogodilo u sukobu između Azerbajdžana i etničkih Armenaca u Nagorno-Karabahu (EPA)

Armenski premijer Nikol Pashinyan u srijedu je predstavio šestomjesečni akcijski plan za koji tvrdi da mu je cilj demokratska stabilnost njegove države.

Pashinyan je odbio pozive svojih protivnika i demonstranata da odstupi zbog onog što nazivaju katastrofalnim upravljanjem šestosedmičnim sukobom između Azerbajdžana i etničkih Armenaca u Nagorno-Karabahu, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters. 

Temeljem dogovora postignutog uz posredovanje Rusije dijelovi teritorija kojima su ranije upravljali Armenci predani su Azerbajdžanu čije su ih snage osvojile nakon što su ih izgubile u ranijem ratu devedesetih. 

Armenski ministar vanjskih poslova odstupio je ranije ove sedmice. 

Pashinyan je u objavi na Facebooku u srijedu ponovio da preuzima potpunu odgovornost za ono što se dogodilo, no i da je sada odgovoran za stabilizaciju Armenije i osiguravanje nacionalne sigurnosti. 

„Potpuno sam odlučan“, napisao je, pa iznio 15 točaka akcijskog plana. 

Pravni status Nagorno-Karabaha

Armenski premijer želi obnoviti službeni pregovarački proces oko Nagorno-Karabaha pod palicom skupine iz Minska Organizacije za evropsku saradnju i sigurnost (OESS) te staviti prioritet na povratak ljudi na teritorij koji je i dalje pod kontrolom etničkih Armenaca. 

To predviđa pomoć u obnovi kuća i oštećene infrastrukture, pružanje financijske pomoći porodicama vojnika ubijenih u sukobu te brigu za one koji su ozlijeđeni. 

Pashinyan želi i izmjenu pravnog statusa Nagorno-Karabaha, reformu vojske, izmijenu izbornog zakona te se boriti protiv pandemije korona virusa i za spas ekonomije. 

„U junu 2021. predstavit ću izvještaj o izvedbi plana“, napisao je. 

„U budućim odlukama će u obzir biti uzeta i mišljenja i reakcije javnosti“, dodao je. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je izjavio da će status Nagorno Karabaha biti određen u budućnosti, a da za sada ostaje status kvo.

“Konačni status Karabaha nije rješen. Dogovorili smo se da ćemo zadržati postojeći status kvo, a šta će dalje biti, to treba da riješe budući lideri, učesnici u tom procesu”, rekao je šef ruske države odgovarajući na pitanja medija o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Prema mišljenju Putina, ako se stvore uslovi za normalan život, za obnavljanje odnosa između Armenije i Azerbejdžana, između ljudi, posebno u zoni sukoba, to će stvoriti uslove za određivanje statusa Nagorno-Karabaha, prenosi Tanjug pozivajući se na agenciju TASS.

U međuvremenu, turski parlament odobrio je u utorak raspoređivanje trupa koje će se pridružiti ruskim snagama na osmatračnici u Nagorno Karabahu nakon što su Armenija i Azerbejdžan potpisali sporazum o prekidu vatre uz posredovanje Rusije, za okončanje borbi oko enklave.

Izvor: Agencije