Palestinski premijer: Trumpov ‘sporazum stoljeća’ će zajedno s njim napustiti Bijelu kuću

'Trumpov plan poznat kao sporazum stoljeća, koji ne zadovoljava ni minimalna prava Palestinaca, Bijelu kuću će napustiti zajedno s njim', kazao je Shtayyeh (EPA)

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh izjavio je da će takozvani američki mirovni plan, poznatiji kao “sporazum stoljeća”, napustiti Bijelu kuću s odlaskom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U saopćenju njegovog kabineta navodi se da je Shtayyeh putem telekonferencije održao sastanak sa Američkim vijećem za vanjske odnose, prenosi Anadolija.

“Trumpov plan poznat kao sporazum stoljeća, koji ne zadovoljava ni minimalna prava Palestinaca, Bijelu kuću će napustiti zajedno s njim”, kazao je Shtayyeh, te izrazio očekivanje da će nova američka administracija predvođena Joeom Bidenom podržati dvodržavno rješenje, kao jedinog puta za okončanje krize između Izraela i Palestine.

Istakao je da Izrael mora prihvatiti održavanje mirovne konferencije pod međunarodnim pokroviteljstvom, nastavak pregovora ili pokazati predanost ranije potpisanim sporazumima.

Naglasivši da se sukob s Izraelom neće okončati “sporazumima o normalizaciji” već mirom s Palestincima, Shtayyeh je kazao da sporazumi o normalizaciji koje su neke arapske zemlje potpisale s vlastima u Tel Avivu predstavljaju kršenje Arapske mirovne inicijative.

Američki predsjednik Trump 28. januara 2020. godine iznio je svoj takozvani sporazum stoljeća za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba. Iznošenju plana u Bijeloj kući prisustvovao je premijer Izraela Benjamin Netanyahu, ali ne i palestinski zvaničnici.

Planom kojeg je Trump objavio Jerusalem je proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela.

Trumpov plan

Trump je tada poručio da je njegov plan zadnja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države. U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkrio je ranije da plan predviđa izraelski suverenitet nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali te je poručio da je taj plan veoma važani i historijski dobitak za Izrael.

Palestinska strana, uključujući pokrete otpora Fatah i Hamas, odbacila je Trumpov plan i najavila nastavak borbe za prava Palestinaca. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas plan je nazvao zavjerom, a iz Hamasa su poručili da taj plan nije vrijedan ni papira na kojem je štampan.

Palestinski zvaničnici tvrde da će prema američkom planu Izrael anektirati 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni Jerusalem.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su sredinom septembra ove godine u Bijeloj kući potpisali sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom. Nedavno je na takav dogovor pristao i Sudan.

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da normalizacija odnosa s Izraelom predstavlja veliku izdaju.

Mirovni pregovori između Izraela i Palestine obustavljeni su u aprilu 2014. godine i od tada nisu nastavljeni uprkos svima naporima, prvenstveno zbog odbijanja Izraela da prihvati granice iz 1967., uvaži prava na povratak Palestinaca koji su morali napustiti svoje domove te prestane sa izgradnjom ilegalnih jevrejskih naselja.

Izvor: Agencije