Francuske snage ubile lidera ogranka Al-Kaide u Maliju

Francuska ima više od 5.100 vojnika raspoređenih širom ove afričke regije (EPA)
Francuska ima više od 5.100 vojnika raspoređenih širom ove afričke regije (EPA)

Francuske snage ubile su vojnog lidera sjevernoafričkog krila mreže Al-Kaida, tokom operacije u sjevernom dijelu Malija, saopćila je u četvrtak ministrica odbrane Francuske Florence Parly.

Bivši pukovnik vojske Malija Bah ag Moussa, poznat i kao Bamoussa Diarra, ubijen u četvrtak u operaciji francuskih snaga, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ključna figura u oružanoj grupi Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM) u Sahelu smatra se odgovornim za nekoliko napada na međunarodne i snage Malija, navodi se u saopćenju.

“Ovo je veliki uspjeh borbe protiv terorizma”, navela je Florence Parly.

Napadi na civile i vojnike

Moussa je bio “desna ruka” Iyada Ag Ghalija, lidera grupe JNIM, koja je često vršila napade na vojnike i civile u Maliju i Burkini Faso.

Potez Francuske uslijedio je nakon niza operacija tokom prethodnih nekoliko sedmica, u kojima su trupe iz ove zemlje ubile na desetke pripadnika oružanih grupa.

Francuska ima više od 5.100 vojnika raspoređenih širom ove afričke regije, a u velikom broju u Maliju, gdje provodi akcije protiv pobunjenika.

Izvor: Agencije


Povezane

U Francusku je stigla humanitarna radnica Sophie Petronin nakon što je četiri godine u zarobljeništvu držao savez grupa povezanih s Al-Qaidom u Maliju. Bila je u grupi talaca koji su pušteni u sklopu razmjene zarobljenika. Oteta je tokom tokom vođenja humanitarne organizacije za siročad.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO