Lavrov: Nema turske mirovne misije u Nagorno-Karabahu

Rusija šalje mirovnu misiju u Nagorno-Karabah (EPA)

Nijedna turska mirovna misija neće biti poslata u Nagorno-Karabah, izjavio je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

U intervjuu za domaće i strane medije rekao je da je ovo jasna odredba sporazuma o potpunom prekidu vatre u Narogno-Karabahu, koji su potpisali čelnici Azerbejdžana, Aremenije i Rusije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je ranije u četvrtak ponovio kako će snage Turske učestovati u mirovnoj misiji u Nagorno-karabahu, zajedno s Rusijom.

Ruski i azerbejdžski predsjednik, Vladimir Putin i Ilhan Alijev, te armenski premijer Nikol Pašinijan potpisali su 9. novembra sporazum o potpunom prekidu vatre u Nagorno-Karabahu počev od 10. novembra.

Razmjena zarobljenika i tijela

Predsjednik Rusije je rekao kako će azerbejdžanska i armenska strana zadržati položaje koje su zauzeli i da će u regiji biti raspoređene ruske mirovne snage.

Sporazum, također, predviđa razmjenu zatvorenika i tijela između Bakua i Erevana.

Rusko Ministarstvo odbrane je u srijedu saopćilo da je potpisan memorandum o uspostavljanju zajedničkog rusko-turskog centra za nadgledanje prekida vatre u Nagorno-Karabahu, koji će se nalaziti u Azerbejdžanu.

Dokument ne predviđa prisustvo turskih snaga u mirovnim misijama u Nagorno-Karabahu, dodaju agencije.

Izvor: Agencije