IAEA: Iran povećava zalihe slabo obogaćenog uranija

Iran je unaprijed objavio da će kršiti sporazum, nakon što ga je SAD jednostrano napustio 2018. godine (EPA)

Iran nastavlja povećavati zalihe slabo obogaćenog uranija znatno iznad granice postavljene međunarodnim nuklearnim sporazumom s velikim silama i obogaćuje ga do većeg nivoa čistoće od dozvoljenog, saopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

U povjerljivom dokumentu, dostavljenom zemljama članicama, u koji je AP imao uvid, IAEA je naveo da je Iran 2. novembra imao u zalihama 2.442,9 kilograma slabo obogaćenog uranija, što je povećanje u odnosu na 2.105,4 kilograma koliko je prijavljeno 25. augusta, prenosi Beta.

Prema međunarodnom nuklearnom sporazumu koji je Teheran 2015. godine postigao sa Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom, Njemačkom, Francuskom, Rusijom i Kinom, Iran ne smije imati zalihe veće od 202,8 kilograma.

IAEA je prijavio da Iran nastavlja obogaćivati uranij do nivoa od 4,5 posto čistoće, što je više od 3,67 posto, koliko mu je dozvoljeno sporazumom iz 2015. godine.

Iran je unaprijed objavio da će kršiti sporazum, nakon što ga je SAD jednostrano napustio 2018. godine i ponovo uveo oštre sankcije Teheranu.

Posljedice američkih sankcija

Sporazum predviđa davanje ekonomskih podsticaja Iranu, koji se zauzvrat obavezao da ograniči svoj nuklearni program.

Teheran kršenjem sporazuma vrši pritisak na preostale potpisnice da predlože nove načine kojima bi bile neutralizirane posljedice američkih sankcija.

Iranska vlada je nastavila omogućavati puni pristup nuklearnim postrojenjima inspektorima IAEA, što je ključni razlog zbog kojeg države koje su ostale dio sporazuma navode da ga treba sačuvati.

Cilj sporazuma je da se Iran spriječi da napravi nuklearno oružje, iako Teheran insistira da mu to nije namjera.

Prema analizi vašingtonskog Udruženja za kontrolu naoružanja, Iran ima dva puta više materijala od količine potrebne za izradu nuklearnog oružja.

Međutim, generalni direktor IAEA Rafael Grossi rekao je prošlog mjeseca da njegova agencija ne smatra tačnom tu procjenu.

Izvor: Agencije