Biden: Sramota što Trump ne priznaje rezultat izbora

Biden je dodao da se nada da će izaći s imenima za bar neke pozicije u Kabinetu do Dana zahvalnosti (EPA)
Biden je dodao da se nada da će izaći s imenima za bar neke pozicije u Kabinetu do Dana zahvalnosti (EPA)

Izabrani predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je danas da je sramotno to što njegov republikanski protivkandidat i aktuelni predsjednik Donald Trump nije priznao rezultat izbora.

Obraćajući se na događaju u Delewareu, Biden je rekao da je tranzicija u toku, uprkos tome što Trump odbija da prihvati rezultate izbora, prenosi Reuters.

On je dodao da se nada da će izaći s imenima za bar neke pozicije u Kabinetu do Dana zahvalnosti, koji se obelilježava 26. novembra.

Biden se nasmijao na Pomepov komentar

Biden se na tom događaju samo nasmijao kada je upitan da prokomentariše izjave državnog sekretara Mikea Pompea koji je predvidio drugu Trumpovu admisnitraciju i to u vrijeme kada svjetski lideri među kojima su i britanski premijer Boris Johnson čestitaju demokrati i obećavaju  da će sarađivati sa njim.

Američki državni sekretar Mike Pompeo odbio je u utorak priznati izbornu pobjedu Joea Bidena i obećao glatku tranziciju prema “drugoj administraciji Donalda Trumpa”.

Na pitanje o mjerama koje je poduzeo State Department, ključno ministarstvo za nacionalnu sigurnost, kako bi olakšao tranziciju s ekipom izabranog predsjednika Bidena, Pompeo je spomenuo “glatku tranziciju prema drugoj Trumpovoj administraciji”, prenosi Hina.

Trumpov štab podnio tužbu

“Izbrojat ćemo sve glasove”, dodao je na konferenciji za novinare i garantirao da su čelnici svijeta “svjesni da se radi o pravnom procesu koji traje”.

“Svijet treba biti siguran da će biti uspješna tranzicija potrebna da State Department bude učinkovito operativan danas i učinkovito operativan s predsjednikom koji će 20. januara stupiti na funkciju”, nastavio je državni sekretar.

Američki ministar pravosuđa William Barr uputio je pismo saveznim tužiocima u kojima im daje ovlasti da istraže “utemeljene tvrdnje o izbornim nepravilnostima i bilježenju glasova”, pozivajući ih pritom da ne istražuju “ishitrene ili nategnute” tvrdnje.

Izborni štab aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa u ponedjeljak je podnio tužbu kojom želi spriječiti potvrdu pobjede Joea Bidena u Pennsylvaniji, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Trump odbija priznati poraz

“Dajem vam ovlasti da istražite utemeljene tvrdnje o izbornim nepravilnostima i bilježenju glasova prije potvrđivanja izbornih rezultata, što sam ja već uradio u specifičnim slučajevima”, napisao je Barr u pismu upućenom saveznim tužiocima i direktoru Federalnog istražnog biroa (FBI), u kojem se prvi put osvrće na tvrdnje o izbornoj prevari.

Republikanski predsjednik Donald Trump odbija priznati poraz i obećao je da će se boriti na sudu za preokret rezultata, ali bez ikakvog dokaza o masovnim prevarama na koje upozorava.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO