Američki sud naredio Iranu da isplati odštetu zbog otmice FBI agenta

Sudac je rekao da je Iran bivšeg specijalnog agenta FBI i DEA držao u zarobljeništvu i mučio punih 13 godina (EPA)

Američki sudac naredio je Iranu da isplati 1,45 milijarde dolara porodici bivšeg agenta FBI, za kojeg se vjeruje da su ga otele iranske vlasti tokom neovlaštene misije CIA-e na otoku Kiš.

Porodica Roberta Levinsona i vlada Sjedinjenih Američkih Država vjeruju da je bivši agent preminuo dok je bio u pritvoru u Iranu, prenosi Tanjug.

Ove optužbe Iran odavno negira, mada zvaničnici ove zemlje povremeno daju kontradiktorna objašnjenja o tome šta se mu se dogodilo na otoku Kiš.

Američki okružni sud u Washingtonu je u četvrtak donio presudu prema kojoj je Iran dužan da Levinsonovoj porodici isplati 1,45 milijarde dolara na ime odštete za njegovu otmicu, prenosi AP.

Zarobljeništvo agenta

Sudac je rekao da je Iran bivšeg specijalnog agenta FBI i DEA držao u zarobljeništvu i mučio punih 13 godina, istakavši da vlasti ove zemlje i do današnjeg dana odbijaju da prihvate odgovornost za ovo djelo.

Iranski zvaničnici i državni mediji nisu odmah prokomentirali presudu američkog suda, na kojem Iran nije imao odbranu.

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar koji su joj uputili novinari Associated Pressa.

Tenzije između SAD-a i Irana ne gube na intenzitetu, uslijed maksimalnog pritiska američkog predsjednika Donald Trumpa zbog iranskog nuklearnog programa.

Izvor: Agencije