Mahathir: Muslimani imaju ‘pravo kazniti’ Francuze

Mahathir Mohamad (95), ugledni je čelnik muslimanskoga svijeta (EPA)

Bivši malezijski premijer Mahathir Mohamad u četvrtak je rekao da muslimani imaju pravo “ubiti milion Francuza za masakre iz prošlosti”, no nije odobrio ubistvo francuskog nastavnika zbog pokazivanja karikatura poslanika Muhammeda.

Mahathir (95), ugledni čelnik muslimanskoga svijeta, u svom je blogu rekao da vjeruje u slobodu izražavanja, no da ona ne bi trebala biti korištena za vrijeđanje drugih.

“Muslimani imaju pravo biti bijesni i ubiti milione Francuza za masakre iz prošlosti. No uglavnom se muslimani nisu vodili zakonom ‘oko za oko’. Muslimani to ne čine. Ne bi trebali ni Francuzi”, rekao je Mahathir koji je poruku objavio i na Twitteru, prenijela je Hina, pozivajući se na pisanje Reutersa.

‘Jedna bijesna osoba’

“S obzirom na to da ste okrivili sve muslimane i islamsku religiju za ono što je učinila jedna bijesna osoba, muslimani imaju pravo kazniti Francuze”, rekao je.

Twitter je ocijenio da njegov post krši pravila o veličanju nasilja, no zaključeno je da je u interesu javnosti da post ostane na mreži.

Nekoliko zemalja s dominantno muslimanskim stanovništvom kritiziralo je izjave francuskih dužnosnika, uključujući i onu predsjednika Emmanuela Macrona koji je stao uz objavu karikatura poslanika Muhammeda u francuskim školama. Muslimani karikature doživljavaju kao blasfemiju.

Sukob se rasplamsao nakon što je francuskog nastavnika koji je svojim učenicima pokazivao satiričke karikature poslanika Muhammeda tokom časa građanskog odgoja na ulici ubio napadač čečenskog porijekla.

Francuski dužnosnici rekli su da je ubistvo bilo napad na ključnu francusku vrijednost, slobodu izražavanja te su branili pravo na objavu karikatura.

Macron je također rekao da će udvostručiti napore kako bi se spriječilo da konzervativna islamska uvjerenja ugroze francuske vrijednosti. 

Izvor: Agencije