Studija: Smrtni slučajevi od COVID-19 povezani sa zagađenjem zraka

Studija je objaljena u časopisu 'Cardiovascular Research' (EPA)

Prema istraživačkom timu pod vodstvom Njemačke, 15 posto svih smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19 u svijetu moglo bi se pripisati dugotrajnoj izloženosti zagađenju zraka.

Objavljena u časopisu Cardiovascular Research, procjena se temelji na analizi podataka o zagađenju i pandemiji koje su proveli Hemijski institut Max Planck, Univerzitet Harvard i Centar za istraživanje klime i atmosfere Ciparskog instituta, prenosi Fena, pozivajući se na dpa.

Izloženost zagađenju zraka vjerovatno pogoršava “popratne bolesti koje bi mogle dovesti do smrtnih ishoda zaraženih korona virusom”.

“Ako već imate bolesti srca, tada će zagađenje zraka i infekcija korona virusom uzrokovati probleme koji mogu dovesti do srčanog udara, zatajenja srca i moždanog udara”, rekao je koautor Thomas Muenzel sa Univerziteta “Johannes Gutenberg” u Mainzu u Njemačkoj.

Više od 1,1 miliona smrtnih slučajeva

Više od četvrtine smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom u Aziji moglo bi se povezati sa zagađenjem zraka, procjenjuju istraživači, u poređenju s evropskim 19 posto i sjevernoameričkim 17 posto.

Prema službenim podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, više od 1,1 miliona ljudi širom svijeta umrlo je nakon zaraze korona virusom.

Drugi val infekcija zahvata Evropu, a neke zemlje bilježe nove dnevne maksimume, iako su hospitalizacije i smrtni slučajevi sporije rasli nego tokom prvog vala  pandemije od marta do maja.

Izvor: Agencije