Turska nastavlja aktivnosti u istočnom Mediteranu

Turska je potvrdila da će do 4. novembra nastaviti sa seizmološkim istraživanjima u vodama istočnog Mediterana (EPA)
Turska je potvrdila da će do 4. novembra nastaviti sa seizmološkim istraživanjima u vodama istočnog Mediterana (EPA)

Turska je potvrdila da će do 4. novembra nastaviti sa seizmološkim istraživanjima u vodama istočnog Mediterana, gdje je poslala svoj brod “Oruc Reis”, čime je dodatno zagrijala tenzije u toj regiji.

Grčka i Turska, obje članice NATO-a, ne uspijevaju da prevaziđu spor oko prava na eksploataciju fosilnih goriva u istočnom Mediteranu, podsjeća se u posljednjem izvještaju Reutersa, kojeg prenosi Tanjug.

Na nedavno održanom samitu EU-a koji je sazvan na zahtjev Kipra, saopšteno je da će EU kazniti Tursku ukoliko nastavi da sprovodi “provokativne operacije u regiji” na koji prava polažu i Grčka, i Kipar.

Grčka i Kipar tražili su, na samitu evropskih čelnika 16. oktobra oštriji odgovor Evropske unije na turska istraživanja prirodnog plina u istočnom Mediteranu, ali im je rečeno da se suzdrže i pričekaju novi samit u decembru.

Otkazane vojne vježbe

Na samitu 2. oktobra dogovoreno je da će Turska dobiti rok do početka decembra nakon čega će se, ako Ankara ne popusti, razmotriti ekonomske sankcije.

S druge strane, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je njegova zemlja spremna na razgovor, da ne želi ugroziti ničija prava, ali da neće dozvoliti ni da neko uzme ono što pripada njegovoj zemlji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je u subotu to što će Grčka i Turska otkazati vojne vježbe najavljene za narednu sedmicu, na nacionalne praznike u obje zemlje, a kao znak daljnjeg ublažavanja tenzija, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.
Generalni sekretar Alijanse je istakao da je otkazivanje vojnih vježbi korak u pravom smjeru te da se nada da će ovaj potez imati pozitivan utjecaj na ublažavanje tenzija između dvije zemlje u oblasti istočnog Mediterana.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO