Raste broj poginulih civila u Idlibu

Iz Civilne zaštite su naveli kako je poginulo 10 civila, od toga četiri u bombardiranju bolnice koja je uništena (Anadolija)
Iz Civilne zaštite su naveli kako je poginulo 10 civila, od toga četiri u bombardiranju bolnice koja je uništena (Anadolija)

Najmanje 10 civila je poginulo, a njih 37 ranjeno u napadu ruskih ratnih aviona na bolnicu i pekaru na jugu sirijskog Idliba, javlja agencija Anadolija.

Ruski ratni avioni su u srijedu navečer počeli s izvođenjem napada na području Erihe u Idlibu.

Iz Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) naveli su kako je poginulo 10 civila, od toga četiri u bombardiranju bolnice koja je uništena. 

Ekipe civilne zaštite su na terenu i rade na traženju i spašavanju civila. Postoji zabrinutost da bi broj mrtvih mogao biti povećan, dodaje Anadolija.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i još tri regije Homs, Istočna Guta i Dera-Kuneytra.

Dogovor u Sočiju

Međutim, snage sirijskih vlasti su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba, a snage odane Damasku ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade.

Deeskalacijsku zonu Idliba čini istoimena provincija i susjedne periferije Latakije, Halepa i Hame.

Zbog stalnih napada snaga lojalnih Basharu al-Assadu od početka 2019. godine iz te deeskalacijske zone ka turskoj granici je izbjeglo 1,3 miliona civila. U napadima u Idlibu je u tom periodu ubijeno više od 1.600 civila.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO