Pompeo: Kina je najveća prijetnja našeg doba

Pompeo je nedavno optužio Kinu za 'novu viziju autoritarizma' (EPA)
Pompeo je nedavno optužio Kinu za 'novu viziju autoritarizma' (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo u četvrtak je u Londonu, tokom susreta s britanskim kolegom Dominicom Raabom, kinesku Komunističku partiju nazvao “najvećom prijetnjom našeg doba”.

“Kineska Komunistička partija najveća je prijetnja našeg doba”, rekao je američki državni sekretar novinarima dok traju napetosti između Londona i Washingtona nakon što su britanske vlasti dale zeleno svjetlo kineskom koncernu Huawei za sudjelovanje u gradnji 5G mobilne mreže, prenijela je Hina.

Kina je “velika privreda s kojom je američka privreda usko povezana. To nam je velika prilika za poslove”, dodao je Pompeo.

‘Neprijateljski prema SAD-u’

“Komunistička partija Kine, pod predsjednikom Xijem [Jinpingom], ima ciljeve koji nisu u skladu sa zapadnim vrijednostima”, precizirao je.

Krajem oktobra Pompeo je optužio Peking da je “otvoreno neprijateljski raspoložen” prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Mjesec kasnije optužio je Kinu za “novu viziju autoritarizma”.

Peking ga je tada pozvao da “odustane od svojih ideoloških predrasuda i zastarjelog mentaliteta hladnog rata”.

Izvor: Agencije


Povezane

Činjenica da je osnivač Huaweija bio oficir kineske vojske poslužila je SAD-u da optuži tu kompaniju za moguću špijunažu putem svojih uređaja.

09 Jan 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO