Pompeo i Al Halbusi: Smanjiti tenzije u Iraku i regiji

Saopćeno je da je Iran poslije ubistva komandanta Soleimanija primio prvu poruku od američke administracije (EPA)
Saopćeno je da je Iran poslije ubistva komandanta Soleimanija primio prvu poruku od američke administracije (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo i predsjednik iračkog parlamenta Mohammed al-Halboosi saglasili su se danas da je neophodno smanjiti tenzije u Iraku i regiji, nakon američkog napada u kojem je ubijen najmoćniji iranski general Qassem Soleimani, saopće je u petak State department.

“Pompeo je izrazio zahvalnost al-Halboosi na trajnom partnerstvu sa SAD-om”, navodi se u saopštenju, prenio je Tanjug.

Američka poruka Iranu

Ranije danas je saopćeno da je Iran poslije ubistva komandanta snaga Quds Qassema Soleimanija, koji je ubijen rano jutros u američkom zračnom napadu u Bagdadu, također primio prvu poruku od američke administracije, objavila je agencija Anadolija.

Iranske vlasti su poruku od Washingtona dobile putem švicarske ambasade u Teheranu.

Kako navodi iranska novinska agencija IRNA, Abbas Musevi, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana, izjavio je da su poslije ubistva generala Soleimanija putem švicarske vlade dobili poruku američke administracije.

Istakao je da je ambasador Švicarske u Teheranu pozvan u ministarstvo te da mu je proslijeđen odgovor na poruku SAD-a.

Nepoznat sadržaj

Musevi nije otkrio sadržaj poruka između dvije strana.

Komandant Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, ubijen je u napadu u Bagdadu, a Ministarstvo odbrane SAD-a je saopćilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

U napadu je ubijen i zamjenik komandanta Hashd al-Shaabija Abu Mahdi al-Muhandis.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

Izvor: Agencije


Povezane

U zračnom napadu američkih snaga, na aerodromu u glavnom gradu Iraka, ubijen je iranski general Qassem Soleimani. Bio je komandant brigade al-Quds, specijalne jedinice Iranske revolucionarne garde koja je izvodila vojne operacije u Libanu, Siriji, Iraku i drugim područjima. Ubistvo Soleimanija izazvalo je tenzije širom Bliskog istoka. Iran je ubistvo nazvao atentatom. Situaciju bliže objašnjava […]

U zračnom napadu američkih snaga, na aerodromu u glavnom gradu Iraka, ubijen je iranski general Qassem Soleimani. Bio je komandant brigade al-Quds, specijalne jedinice Iranske revolucionarne garde koja je izvodila vojne operacije u Libanu, Siriji, Iraku i drugim područjima. Ubistvo Soleimanija izazvalo je tenzije širom Bliskog istoka. Iran je ubistvo nazvao atentatom. U Washingtonu je […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO