Klimatske promjene i svjetske krize teme foruma u Davosu

Ovogodišnji Davos odvija se nepunih mjesec dana od eskalacije iransko-američkih napetosti (EPA)

Svjetski ekonomski forum, koji se jednom godišnje održava u Davosu, u Švicarskoj, počinje u ponedjeljak i trajat će do 24. januara.

Forum slavi ove godine 50. rođendan, a na dnevnom redu samita svjetske elite glavne teme bit će klimatske promjene i svjetske krize.

Na skupu će učestvovati neke od najvećih svjetskih kompanija, a organizatori Foruma će od svih njih zatražiti da se obavežu na postizanje neto-nulte emisije ugljika do 2050. godine ili ranije, prenosi Tanjug.

Od 1971. godine političari, ekonomski stručnjaci i naučnici okupljeni u švicarskom zimovalištu razmatraju strategije za ekonomski i naučni razvoj, ali kao i svi međunarodni skupovi, i Davos donosi konvergenciju ideja, a istovremeno i opasnosti od podjela, piše u najavnom tekstu agencija France presse, prenosi Hina.

Greta Thunberg protiv Donalda Trumpa

Najbolji primjer za to očekivani je dolazak 17-godišnje aktivistice za klimu Greta Thunberg, predvodnice pokreta mladih ljudi koji prozivaju političare i poslovni svijet da ne čine dovoljno u borbi za spas planete od globalnog zatopljenja.

Gretin antipod je američki predsjednik Donald Trump, koji ne priznaje klimatsku prijetnju i s kojim je Šveđanka veće razmjenjivala oštre poruke na Twitteru.

Trump se u Davos vraća nakon 2018. godine, a govor treba održati baš na dan kada će američki senatori otvoriti postupak njegovog opoziva. 

Ovogodišnji Davos odvija se nepunih mjesec dana od eskalacije iransko-američkih napetosti, izazvanih američkim ubistvom iranskog najvišeg vojnog komandanta, na što je Teheran uzvratio odmazdom.

Kolateralna žrtva su 176 poginulih putnika u ukrajinskom avionu, koji je greškom srušio iranski projektil namijenjen američkim metama.

Na formu dvije najutjecajnije Njemice

Iranski šef diplomatije Mohamad Javad Zarif otkazao je dolazak u Davos, a umjesto njega će ići Barham Saleh, predsjednik Iraka, na čijem se tlu dogodio američko-iranski sukob.

Forum počinje sedam dana od potpisivanja prve faze američko-kineskog sporazuma, kojim je proglašeno primirje u dvogodišnjem trgovinskom ratu između dvije ekonomske sile.

U Davos treba doputovati i zamjenik kineskog premijera Han Zheng na čelu delegacijeve zemlje.

Među predstavnicima poslovnog svijeta je i Ren Zhengfei, vlasnik kineskog informatičkog diva Huawei, kojeg je SAD prognao iz svoje zemlje te pozvao svoje saveznike da učine isto.

Evropu će predstavljati dvije najutjecajnije žene iz Njemačke, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i kancelarka Angela Merkel.

‘Egzistencijalni izazov’ ili ‘kineska izmišljotina’

“Kad je riječ o klimatskim promjenama i brojnim sukobima u svijetu, poput onoga u Iranu, SAD i evropski čelnici nisu jedinstveni u pogledu toga kakva rješenja prihvatiti”, kaže Jeremy Shapiro, direktor istraživanja u Evropskom vijeću za međunarodne odnose (European Council on Foreign Relations, ECFR).

Za Evropljane klimatsko pitanje je “egzistencijalni izazov”, a za Trumpa ono je “kineska izmišljotina”.

Dvije strane razilaze se i u pogledu Irana i nuklearnog sporazuma koji su potpisale s Teheranom 2015. godine, a iz kojeg se Trump povukao 2018. godine.

Shapiro ne vjeruje “da će se stvoriti čvrste osnove za donošenje zajedničkih rješenja za goruća svjetska pitanja”.

Digitalni porez koji je Pariz uveo informatičkim divovima također je nešto što stvara podjele u odnosima između neke evropske zemlje i Washingtona.

U izvještaju objavljenom prije početka godišnjeg zasjedanja, WEF ističe “narodno nezadovoljstvo zbog izostanaka ekonomske stabilnosti, zbog klimatskih promjena, ubrzana gubitka bioraznolikosti te neravnomjernog pristupa internetu i zdravstvenom sistemu”.

‘Ključne prilike za promjenu’

“Svijet više ne može čekati da se raziđe magla geopolitičkih i ekonomskih neizvjesnosti (…) Opcija da se pričeka da sadašnje stanje prođe i da se ‘sistem vrati u normalu’ opasnost je da se upropaste ključne prilike za promjenu”, piše u izvještaju.

Bivši američki diplomata Carlos Pascual ne očekuje da će Trump u Davosu ublažiti svoje stavove prema trgovini ili politici okoliša. 

“Njegov je prioritet poslati poruku Amerikancima, a ne međunarodnoj zajednici. Trump se u novembru takmiči za reizbor i njegov je cilj poručiti američkim biračima da njegov prvi prioritet u međunarodnoj politici ostaje ‘Amerika na prvom mjestu'”, ocjenjuje Pascual.

Izvor: Agencije