Njemačka: Svijeće i tuga za izgorjelim životinjama

Slična nesreća u Njemačkoj nikada ranije nije zabilježena (EPA)

Veliki broj svijeća osvanuo je u četvrtak ujutro ispred Zoološkog vrta u Krefeldu pored Kelna u znak sjećanja na 21 izgorjelog majmuna.

Zoološki vrt u njemačkom gradu Krefeldu saopštio je u srijedu da se “ostvario najgori strah” i da su u požaru stradali skoro svi majmuni osim dvije šimpanze.

Tokom novogodišnje noći u Zoološkom vrtu u Krefeldu je potpuno izgorjela Kuća majmuna. U požaru su stradali orangutani, gorile, marmozeti i šimpanze. Pored 21 majmuna, izgorjeli su i leteći psi ali i ptice iz afričkih prašuma.

Policija je alarmirana 38 minuta iza ponoći. Nakon pet minuta vatrogasci su bili na licu mjesta ali nisu mogli spasiti majmune. Tek nakon što su okončali akciju gašenja požara, otkrili su Bally i Limba, par šimpanzi koji su nekim čudom preživjeli zadobivši samo lakše opekotine. Oni su se nalazili u nastambi koja do sada nije bila korištena i koja se nazi odmah pored Kuće majmuna koja je potpuno izgorjela. Požar je preživjela i mlada sedmočlana porodica gorila “Kidogo”, koja se nalazila u vrtu.

Slična nesreća u Njemačkoj nikada ranije nije zabilježena. “To je naprosto nevjerovatno”, kaže direktor Zoološkog vrta Wolfgang Dreßen. “Za zaposlene je današnji dan, pored brige o ostalim životinjama – dan tuge.” On dodaje i da je “bol, koja je prisutna nevjerovatno duboka”, prenosi Deutsche Welle

Gubitak životinja koje su dovedene iz divljine i čiji je opstanak u njihovim prorodnim nastambama ugrožen, teško je nadoknadiv.

U požaru stradala najstarija gorila

Jedna od najstarijih gorila registrovanih u jednom Zoološkom vrtu, 48-godišnji Massa, nije preživio požar. On je od 1975. bio stanovnik Zoološkog vrta u Krefeldu. Ista sudbina je zadesila 46-godišnju Bomu, njegovu životnu saputnicu, piše DW. 

Izgorjela je i cijela populacija orangutana sa Bornea.

Policija, koja vodi istragu zbog požara iz nehata, polazi od pretpostavke da su nesreću uzrokovale “nebeske svjetiljke”, napravljene od tankog svilenog papira. Nekoliko njih je pronađeno u pepelu spaljene tropske nastambe za majmune. Istražitelji kažu da su šare na njima bile nanesene ručno. “Nebeske svjetiljke”, koje nakon što se zapali fitilj i zamisli želja, dižu se u visine, zabranjene su u Njemačkoj od 2009. godine. Osobe, koje bi mogle biti odgovorne za požar, su saslušane i njihove izjave se sada ispituju, saopštila je policija, koja će se kasnije obratiti javnosti.

Velika tragedija za cijeli grad

Odgovorni u Zoološkom vrtu u Krefeldu kažu da se radi o milionskoj šteti. Od Kuće majmuna ostale su još samo željezne šipke. Zoološki vrt u Krefeldu otvoren je 1938. godine, trenutno ima 75 zaposlenih i godišnje ga posjeti 400.000 ljudi.

Gradonačelnik Krefelda je izjavio da se radi o velikoj tragediji za cijeli grad.

Društvo za zaštitu životinja u šoku je zbog gubitka životinja. “To je strašno svjedočanstvo o posljedicama koje može imati nekontrolisana upotreba zapaljivih novogodišnjih naprava”.

Izvor: Agencije