Broj poginulih u naletu uragana na Bahame narastao na 20

Trenutna snaga Doriana je - uragan druge kategorije

Broj poginulih osoba u naletu uragana Doriana na Bahame porastao je na 20, a taj bi broj mogao i porasti, izjavio je premijer te karipske države Hubert Minnis, dok su Ujedinjeni narodi objavili kako 70,000 osoba treba hitnu humanitarnu pomoć.

Uragan Dorian pogodio je Bahame snagom najveće kategorije – pet, te je proglašen najrazornijom olujom koja je pogodila Bahame u historiji. 

Najteže su pogođeni otoci Great Bahama i Great Abaco.

“Postoji bojazan kako su na nekim mjestima čitava naselja uništena ili pod vodom. Jedno od neriješenih pitanja je i ono gdje se sada nalaze ljudi koji su tamo živjeli i kako doći do njih”, kazao je Mark Lowcock, podsekretar UN-a za humanitarne poslove.

Nalog za evakuaciju stanovništva

U SAD-u se Južna Karolina priprema za rekordni olujni udar kada Dorian stigne na obale te savezne države u četvrtak. 

Trenutačna snaga Doriana je uragan druge kategorije, ali dok stigne do obale Južne Karoline ponovno bi mogao pojačati u uragan četvrte kategorije zbog toplog vremena koje mu stoji na putu, a koje je ključni sastojak jačanja tropskih oluja.

Oko 2.2 miliona stanovnika američkih saveznih država Floride, Georgije, Sjeverne i Južne Karoline dobilo je nalog da se moraju evakuirati zbog Doriana.

Izvor: Agencije