Parlament će glasati o blokadi Brexita bez sporazuma

Boris Johnson
Izvor iz Vlade Borisa Johnsona ocijenio je da prijava predstavlja 'politički motiviran napad' uoči godišnje konferencije Konzervativne stranke (EPA)

Britanski parlament odobrio je pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se spriječio izlazak Velike Britanije iz Europske unije (Brexit) bez dogovora, javlja Reuters.

Za takav prijedlog glasalo je 328 zastupnika, dok je 301 bio protiv.

Osim zastupnika opozicije, za prijedlog je glasao i dio pobunjenih vladajućih konzervativaca, čime je nanesen poraz vladi Borisa Johnsona u prvoj fazi pokušaja donošenja zakona kojim nastoje spriječiti Brexit bez sporazuma, javljaju britanski mediji.

Premijer Johnson im je odgovoriti kako će, u tom slučaju, predložiti prijevremene izbore.

“Moramo se odlučiti. Ne želim izbore, ali ako Parlament glasa za ovakav prijedlog, građani će morati odlučiti tko odlazi u Bruxelles kako bi to riješio”, rekao je Johnson.

Prethodno je čelni čovjek Donjeg doma britanskog parlamenta, John Berkow odobrio hitnu raspravu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije bez sporazuma na traženje zastupnika koji žele blokirati takav scenarij, javila dpa.

Zastupnici, među kojima i neki iz redova konzervativaca premijera Borisa Johnsona, zatražili su hitnu raspravu nakon što je premijer prošli tjedan odlučio suspendirati rad parlamenta od sredine rujna do sredine listopada.

Corbyn: Posljednja šansa

Vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn je ocijenio da je glas parlamenta za produljenje roka za Brexit posljednja šansa da se spriječi neuredan izlazak zemlje iz EU-a.

“Ovo je posljednja šansa da iskoristimo ovu priliku. Ako danas nešto ne učinimo, možda nećemo dobiti drugu šansu. Bez obzira da li su ljudi glasali za izlazak iz Unije ili ostanak, nisu glasali za obustavu demokracije”, rekao je Corbyn.

Premijer Johnson je prethodno izgubio većinu u parlamentu kada je Phillip Lee, jedan od njegovih konzervativnih zastupnika, prešao oporbenim liberalnim demokratima.

“Konzervativna vlada agresivno nastavlja sa štetnim Brexitom na neprincipijelan način”, napisao je Lee u pismu ostavke Johnsonu objavljenom na Twitteru.

Lee optužuje Johnsonovu vladu da “koristi političku manipulaciju, zlostavljanje i laži”.

Čelnica liberalnih demokrata Jo Swinson tvitala je da se Lee priključio njezinoj stranci, koja se protivi Brexitu “u najključnijem trenutku”.

Johnson je potom jasno stavio do znanja da bi, ako zastupnici odluče glasati protiv njegove vlade, onda Britanci trebali na izborima odlučiti tko će pregovarati s Europskom unijom, izjavio je njegov portparol.

“Premijer je bio vrlo jasan: ako zastupnici večeras glasaju da odbace pregovaračku poziciju Velike Britanije, da predaju vlast opoziciji, onda je naredni logičan korak ovog premijera nešto što on ne želi – izbori”, rekao je Johnsonov glasnogovornik.

Upozorio je konzervativce koji budu glasali protiv vlade ili budu suzdržani da će biti izbačeni iz zastupničke grupe te stranke u parlamentu.

Johnson: Ne želim izbore

Ranije je Johnson rekao kako ne želi raspisati izvanredne izbore i ponovno poručio parlamentarcima da, kako bi izbjegli takav ishod, trebaju glasati protiv poteza usmjerenog na zaustavljanje izlaska Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora.

“Ne želim izbore, mi ne želimo izbore… Mi želimo da posao bude urađen i najbolji način da se to uradi jeste da večeras podržite vladu”, rekao je Johnson u parlamentu.

Savez oporbenih stranaka i pobunjenici iz Konzervativne stranke britanskog premijera zatražili su ranije hitnu parlamentarnu raspravu kako bi pokušali zaustaviti izlazak Velike Britanije iz Unije bez sporazuma.

Zastupnici u britanskom parlamentu pokušavaju blokirati plan provođenja Brexita bez sporazuma premijera Borisa Johnsona.

Izvor: Agencije