Lider Hezbollaha: Gađat ćemo duboko unutar Izraela

Nasrallah: Libanci imaju pravo da se brane i mi ćemo braniti (EPA)
Nasrallah: Libanci imaju pravo da se brane i mi ćemo braniti (EPA)

Lider libanskog Hezbollaha Hassan Nasrallah najavio je kako će njegova organizacija, koja ima podršku Irana, početi ciljati izraelske bespilotne letjelice koji lete u zračnom prostoru Libana, upozorivši kako više nema „crvenih linija“ u borbi protiv Izraela, prenose agencije.

On je to rekao sinoć, dan nakon žestokih prekograničnih raketno-artiljerijskih sukoba.

Ako ponovo bude napadnut, Hezbollah će gađati ciljeve “duboko unutar“ Izraela, rekao je generalni sekretar ove organizacije.

Pravo na odbranu

“Libanci imaju pravo da se brane i mi ćemo braniti. Postoji sada novi operativni prostor (za Hezbollah) i to je libansko nebo. Kada se radi o bavljenju bespilotnim letjelicama to će se desiti. Neću precizirati kada i kako, ali će se desiti“, rekao je Nasrallah.

Hezbollah je u nedjelju ispalio protivtenkovske rakete na Izrael.

Izraelska vojska je rekla kako niko nije ranjen kada su dvije ili tri rakete ispaljene iz Libana, pogodivši jedno vojno vozilo i bazu.

Snimci na kojima se vidi kako se evakuiraju ranjeni vojnici objavljeni su ne bi li se Hezbollah zavarao i pomislio da ima žrtava, javili su izraelski mediji.

Napušteni punkt

Nasrallah sinoć nije spominjao žrtve već je isticao smjelost napada.

„Ono što se jučer desilo jeste da je otpor (Hezbollah) probio ono što je decenijama bila najveća izraelska crvena linija. To više nije crvena linija. Gotovo je s tim. Nema više crvenih linija. Ako nas napadnete, vaše granice, vojnici i naselja, uključujući one na granici i duboko unutar (Izraela) bit će pod prijetnjom i gađane“, rekao je on, prenosi AFP.

Lider Hezbollaha je dodao kako će se ono što je učinjeno u nedjelju ponoviti još u većem obimu bilo kada u budućnosti i kako je Izrael evakuirao cijelu granicu, da nije bilo ni jednog vojnika, ni traktora, da su evakuirani svi punktovi.

Nasrallah je aludirao na izvještaje novinara u ponedjeljak koji je obišao napadnuti punkt Avivim i rekao kako je napušten.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO