Cox: Britanska vlada više neće suspendirati Parlament

Veliku Britaniju potresa politička kriza zbog Brexita (EPA)

Britanska vlada neće pokušati ponovo suspendirati parlament na način koji protivrječi presudi Vrhovnog suda Velike Britanije od utorka, izjavio je u srijedu državni tužilac Geoffrey Cox, govoreći nakon što je Vrhovni sud proglasio prethodnu suspenziju nezakonitom, prenosi Fena.

Upitan namjerava li vlada ponovo suspendirati – ili raspustiti – Parlament na duži period uoči Brexita Cox je rekao: “Neće biti raspuštanja koje se ne povinuje odredbama presude Vrhovnog suda.”

Također je kazao da će vlada poštivati zakon koji je usvojio Parlament kako bi primorao britanskog čelnika da zahtijeva odgodu Brexita ako nikakav sporazum s Evropskom unijom ne bude postignut do 19. oktobra, prenosi Reuters.

Poziv na Johnsonovu ostavku

Opozicijski vođa Jeremy Corbyn pozvao je na ostavku premijera Borisa Johnsona i obećao spriječiti “tog neizabranog premijera”, koji koristi krizu s Brexitom kako bi izveo Veliku Britaniju iz EU-a bez sporazuma.

Corbyn je rekao da neće pozivati na nove izbore sve dok se Brexit bez sporazuma “ne makne s dnevnog reda” i otkrio nove karte u obračunu sa Johnsonom, koji je oštro poručio u New Yorku da će predvoditi britanski izlazak 31. oktobra, prenosi Hina.

Nakon presude Vrhovnog suda Velike Britanije po kojoj je Johnsonova suspenzija Parlamenta bila nezakonita zastupnici će se u srijedu vratiti u Westminster i pokušati uvjeriti premijera da otkrije svoje planove i odbaci mogućnost Brexita bez sporazuma.

Izvor: Agencije