Video: Prve žrtve uragana Dorian na Bahamima

Uragan Dorian, koji je s pete kategorije prešao u četvrtu, nastavio je pustošiti Bahame krećući se prema istočnoj obali SAD-a gdje u nekoliko obalnih država traje evakuacija, među kojima je i Florida.

Uragan je i dalje izuzetno opasan. Trenutno je iznad otoka Grand Bahama i “vrlo malo se pomiče”, objavio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Taj centar sa sjedištem u Miamiju pojasnio je da je brzina vjetrova sada oko 250 kilometara na sat, te je naglasio da će Dorian ostati snažan uragan “tijekom sljedeća dva dana, bez obzira na postupno slabljenje”.

Za sada nema službenih informacija o mogućim žrtvama na arhipelagu koji sačinjava 700 otoka, od kojih je tridesetak naseljeno.

No, američki mediji javljaju kako je poginuo sedmogodišnji dječak, dok se njegova porodica pokušavala skloniti.

Najsnažniji uragan u posljednjih 85 godina

Prema NHC-u, uragan Dorian je izjednačio rekord jakosti s uraganom iz 1935. godine, najjačim na Atlantiku pri dodiru s tlom.

Prema prvim procjenama u ponedjeljak vlasti i predstavnika Crvenog križa na terenu, oko 13.000 kuća je oštećeno ili uništeno a uragan je pričinio znatne štete na otocima Abacos i Grand Bahama.

Kako se navodi, njegova sestra se vodi kao nestala.

Opasno po život

Stanovništvo je još u skloništima, bez struje, prenose mediji i navode kako se tek u jutarnjim satima po lokalnom vremenu očekuju prve procjene štete.

Američki mediji su prethodno prenijeli kako je uragan pričinio veliku štetu u nekim dijelovima Bahama, gdje su uništene kuće i poplavljena cijela naselja.

Centar za uragane SAD-a okarakterizirao je situaciju kao “opasnu po život”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO