Von der Leyen najavila raspravu o ‘evropskom načinu života’

'Za neke je evropski način života politički nabijen pojam', rekla je Von der Leyen (EPA)
'Za neke je evropski način života politički nabijen pojam', rekla je Von der Leyen (EPA)

Novoizabrana predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je branila predloženi kontroverzni resor koji će se baviti migracijskim pitanjima. 

U uvodniku, koji je objavilo nekoliko evropskih medija, među kojima i italijanska Repubblica i njemački Welt, napisala da je spremna za “otvorenu” debatu o tom pitanju, prenosi Hina. 

Kontroverzno je što bi bivši glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas, službeno predložen za “potpredsjednika Evropske komisije za zaštitu evropskog načina života”, trebao biti zadužen za migracijska pitanja. 

“Očito je pokrenuta debata zbog konotacija i koncepta tog pojma. To je dobro. To je debata koju trebamo imati”, napisala je Von der Leyen. 

Demonizacija manjinskih grupa

“Naravno, riječi su važne. Prepoznajem to. Za neke je evropski način života politički nabijen pojam. No, ne možemo i ne smijemo dozvoliti da nam drugi oduzmu naš jezik; to je, također, dio onoga što jesmo”, dodaje, piše Hina. 

“Unija se zasniva na vrijednostima poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina”, citirala je čelnica Komisije član 2 Ugovora o Evropskoj uniji.

Andrew Stroelhlein iz organizacije Human Rights Watch tvitao je za vikend da je nazivanje resora o migracijama “zaštitom evropskog načina života” tipičan način demagogije “mi protiv njih” i demonizacije manjinskih grupa, koja se primjećuje u retorici evropskih desničarskih grupa.

Izvor: Agencije


Povezane

Resor proširenja uspostavljen, a proširenje na čekanju

Ni za Srbiju ni za Crnu Goru 2025. neće biti aktuelna kao datum pristupanja sve dok EU samu sebe ne izbavi iz unutarnjih problema.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO