Bin Salman Trumpu: Voljni smo i sposobni odgovoriti na napade

Saudijski prijestolonasljednik, desno, primio je telefonski poziv od Trumpa uslijed napada dronova na naftna postrojenja (Reuters)

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman rekao je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da je Kraljevstvo “voljno i sposobno” odgovoriti na napade na nafta postrojenja za koja su odgovornost preuzeli Husi, prenose državni mediji.

“Kraljevstvo je voljno i sposobno sukobiti i nositi se sa ovom terorističkom agresijom,” rekao je prijestolonasljednik Trumpu tokom telefonskog razgovora, prenosi zvanična Saudijska novinska agencija.

Mohammed bin Salman je govorio o napadima dronovima koji su izvedeni na dva naftna postrojenja Saudi Aramca, što je pokrenulo ogromne požare i poremetilo globalnu opskrbu energentom.

Prema izjavi saudijske ambasade u Washingtonu, Trump je Salmanu rekao kako je SAD spreman za saradnju sa kraljevstvom kako bi zaštitilo njegovu sigurnost nakon napada dronovima.

Trump: Pogođena američka i globalna ekonomija

U telefonskom razgovoru Trump je prijestolonasljedniku takođe rekao kako su napadi pogodili američku i globalnu ekonomiju, objavila je Saudijska novinska agencija.

Husi koji se bore protiv kolicije koju predvode Saudijska Arabija i UAE u aktuelnom građanskom ratu u Jemenu od 2015. godine, preuzeli su odgovornost za napade u kojima je učestvovalo 10 dronova i koji su uzrokovale požare u postrojenjima u Abqaiqu, najvećem postrojenju za preradu nafte, i Khuraisu, velikom naftnom polju.

Napadi na dva postrojenja su smanjili saudijsko snabdijevanje sirovom naftom za najmanje 5,7 miliona barela po danu, odnosno, 50 posto ukupne proizvodnje. 

Napadi dolaze u trenutku kada se Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik sirove nafte, priprema za dugo očekivanu inicijalnu javnu ponudu Aramca.

Pompeo optužuje Iran

U međuvremenu, američki šef diplomatije Mike Pompeo, optužio je Iran za napade na saudijska naftna postrojenja, isključivši uključenost Jemenaca poručivši kako je Teheran angažovan u lažnoj diplomatiji.

“Teheran stoji iza gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju dok Rouhani i Zarif pretvaraju da se bave diplomatijom,” poručio je Pompeo preko Twittera govoreći o iranskom predsjedniku i ministru vanjskih poslova.

“Usred svih poziva na deeskalaciju, Iran je sada pokrenuo napad bez presedana na svjetsku opskrbu energijom.”

Nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili ove tvrdnje.

Rijad je optužio Teheran da je Huse opskrbuo raketama i bespilotnom letjelicama koji su korišteni u napadima na saudijske gradove, što su Iran i grupa (Husi) odbacili.

SAD i druge zapadne sile ponudile su kontroverznu podršku koaliciji pod vodstvom Saudijaca koja se bori protiv Husa. Trump je u aprilu stavio veto na dvostranačku rezoluciju koja bi prisilila američku vojsku da prekine podršku koalicijskim snagama.

Izvor: Al Jazeera i agencije