EU pozvala Iran da u potpunosti sarađuje sa IAEA-om

Nuklearna energija, Iran
IAEA je potvrdila u ponedjeljak da Iran instalira više naprednijih centrifuga za povećanje proizvodnje obogaćenog uranija (EPA)

Tri europske zemlje, potpisnice sporazuma o iranskom nuklearnom programu, kao i Europska unija, pozvale su u petak Iran da u potpunosti surađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

“Pozivamo Iran da surađuje s IAEA-om u svim relevatnim pitanjima, uključujući i pitanja vezana za sporazum”, navodi se u zajedničkom priopćenju ministarstava vanjskih poslova Francuske, Njemačke, Velike Britanije te visoke povjerenice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, prenosi Beta.

IAEA je u okviru sporazuma zadužena da na neovisni način provjerava poštuje li Iran dogovor o nuklearnom programu.

Dodatne informacije o o uzorcima

Diplomatski izvori priopćili su kako IAEA očekuje dodatne informacije zatražene od Irana o uzorcima koje su inspektori agencije uzeli u jednom skladištu u blizini Teherana.

Uzorci koje je uzela agencija Ujedinjenih naroda u postrojenju u Teheranu pokazuje tragove uranija, rekla su dva neimenova diplomata za agenciju Reuters ranije ovoga tjedna, iako nisu mogli navesti da li su materijali korišteni prije nuklearnog sporazuma iz 2015. godine ili poslije. 

Vršitelj dužnosti direktora IAEA Cornel Feruta pozvao je nedavno Iran da “brzo odgovori” na pitanja koja mu upućuje to tijelo UN-a u okviru aktivnosti nuklearnog programa.

Iranske vlasti su prije gotovo tjedan dana priopćile da dodatno smanjuju svoje obveze prema nuklearnom sporazumu postignutom 2015. godine sa šest velikih sila – SAD-om, Rusijom, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom i Europskom unijom.

IAEA: Instalacija naprednijih centrifuga

Iran je tada pristao ograničiti aktivnosti na obogaćivanju uranija, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD se u međuvremenu povukao iz sporazuma i ponovo uveo sankcije Iranu, koji je postepeno počeo smanjivati svoje obveze iz sporazuma.

IAEA je potvrdila u ponedjeljak da Iran instalira više naprednijih centrifuga za povećanje proizvodnje obogaćenog uranija, što je nova etapa u kršenju nuklearnog sporazuma.

Krajem kolovoza IAEA je izvijestila da se Iran sve više udaljava od nuklearnog sporazuma potpisanog sa svjetskim silama te nastavlja gomilati zalihe obogaćenog uranija.

Izvor: Agencije