Izraelski vojni avioni granatirali više lokacija na sjeveru Pojasa Gaze

Vojni avioni izveli su napade istočno od Bejt Hanuna

Izraelski vojni avioni granatirali su brojne lokacije na sjeveru Pojasa Gaze, ali zasad nema izvještaja o ljudskim žrtvama.

Vojni avioni izveli su napade istočno od Bejt Hanuna, istočno od grada Gaze i sjeverno od Bejt Lahija, što je sve na sjeveru Pojasa Gaze, piše palestinska novinska agencija Wafa.

Izraelske okupacijske snage tvrde da je napad uslijedio kao odgovor na rakete ispaljene iz Gaze u naselja u blizini granice.

Jučer je visoka povjerenica Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Michelle Bachelet izjavila da su izraelske snage sigurnosti u Pojasu Gaze u posljednjih šest mjeseci ranile 30 novinara, izvijestila je Anadolija.

U obraćanju na sjednici UN-a u Ženevi podsjetila je da je Vijeće za ljudska prava UN-a 22. marta usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje Izrael.

Napadi suzavcem, vodenim topovima

“Tokom tog razdoblja na okupiranoj palestinskoj teritoriji nastavljena su ozbiljna kršenja međunarodnog prava, uključujući i događanja na velikim građanskim protestima u Gazi”, rekla je Bachelet.

Podsjetivši da Palestinci od 30. marta 2018. na granici Pojasa Gaze i Izraela organiziraju mirne proteste “Marš za veliki povratak”, naglasila je da izraelske snage sigurnosti na demonstrante izvode napade suzavcima, vodenim topovima, ali i bojevom municijom.

Istakla je da su žrtve izraelskih napada nerijetko mladići, ali i djeca, kao i novinari i medicinski radnici.

Izvor: Agencije