UN: Novo nasilje u Idlibu ugrozilo bi milione ljudi

Pokrajina Idlib ima oko tri miliona stanovnika i posljednje je uporište boraca ISIL-a (EPA)

Nastavak borbi na sjeverozapadu Siriju, nakon prekida vatre koji je bio kratkog vijeka, izazvao je “potpunu paniku” među stanovništvom, upozorio je savjetnik za humanitarna pitanja u Ujedinjenim narodima, Geir Pedersen.

Agencija Reuters javlja kako je taj dužnosnik UN-a sirijskim vlastima poručio da se “ne igraju vatrom”.

Upozorio je i da novo nasilje u pokrajini Idlib moglo ugroziti više milijuna ljudi.

Ta pokrajina, koja još uvijek nije pod kontrolom snaga predsjednika Bashara al-Assada, broji oko tri milijuna stanovnika i posljednje je uporište boraca iz skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Nastala je potpuna panika. Kao da se netko igra vatrom. Bojimo se da bi situacija mogla izmaknuti kontroli”, rekao je Pedersen.

Podsjetio je da u Siriji nema više drugih zona koje drži oporba te da ljudi koji ne žele biti pod vlašću Damaska “ne znaju gdje da odu”.

Prekid vatre kratko trajao

Skupina Hayat Tahrir a-Cham, bivši ogranak sirijske Al-Kaide, od siječnja kontrolira veći dio Idliba i područja susjednih pokrajina Halepa, Hame i Latakije.

Damask je u četvrtak objavio prekid vatre, nakon što je Idlib posljednja tri mjeseca izložen stalnom bombardiranju ruskih zrakoplova, ali Hayat Tahrir a-Cham odbija povući borce iz buduće tampon zone, nakon čega je sirijska vlada objavila da prekid vatre više nije na snazi.

I dok se UN pita što će biti s tri milijuna ljudi, Sirija, koja je uz vojnu pomoć Rusije i Irana vratila pod svoju kontrolu više 60 posto okupiranog teritorija, u međuvremenu je također odbacila američko-turski plan o uspostavi takozvane sigurne zone u sjevernom dijelu ratom razrušene zemlje.

Nazvali su taj plan “flagrantnim napadom” na sirijsku suverenost i teritorijalni integritet. 

Sirija odbija tursko-američki sporazum

Tursko ministarstvo obrane i američko veleposlanstvo u Ankari objavili su u srijedu dogovor i izrazili nadu da će zona “postati mirovni koridor” u regiji. Cilj sporazuma je također poslati kući sirijske izbjeglice iz Turske.

Ankara je protivnica Assadovog režima u Siriji i aktivno podržava određene pobunjeničke skupine.

Do sporazuma SAD-a i Turske je došlo samo dan nakon što je Ankara zaprijetila vojnom ofenzivom na kurdske pobunjenike u Siriji koje podržava SAD. Ankara kurdsku miliciju, koja je odigrala ključnu ulogu u borbi protiv ISIL-a u Siriji, smatra terorističkom organizacijom. 

Sirija, međutim, kategorički i apsolutno odbija sporazum “američkih i turskih okupatora” o uspostavi sigurne zone te je uputila poziv međunarodnoj zajednici i UN-u da osude očitu američko-tursku agresiju.

Izvor: Agencije