Putin s Erdoganom: Brojne mogućnosti saradnje na borbenim avionima

Putin je rekao da Moskva razumije zabrinutost Turske za sigurnost njezinih južnih granica i smatra da je to njezin opravdan interes (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan nakon sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom izjavio je da je razgovarano o suradnji dviju zemalja u obrambenoj industriji, kao i o drugim regionalnim i globalnim pitanjima. 

“Želimo nastaviti solidarnost s Rusijom u mnogim područjima obrambene industrije. Može se to odnositi na putničke, ali i na borbene zrakoplove. Sve je u duhu solidarnosti”, kazao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka s Putinom u Međunarodnoj zračnoj luci Žukovski u Moskvi, prenosi Anadolija.

Naglasio je kako je Turska spremna surađivati u formatu iz Astane kako bi se konačno osigurao mir u sirijskom Idlibu. 

“Sirijski Idlib, gdje je od svibnja ubijeno više od 500 civila, suočava se s humanitarnom krizom. Neprihvatljivo je da u Idlibu režim pod izgovorom borbe protiv terorizma sije smrt na civile s kopna i iz zraka”, rekao je Erdogan. 

Ponovio je da Turska snažno podržava teritorijalni integritet Sirije i ima za cilj okončanje krvoprolića.

Putin predložio saradnju na borbenim avionima

Putin je u svome obraćanju izjavio da se odnosi Rusije i Turske razvijaju na temeljima prijateljstva, obostranog poštovanja i interesa. 

“Možemo provoditi zajedničke aktivnosti na zrakoplovu Su-35. Može se surađivati i na zrakoplovu Su-57. Postoje brojne mogućnosti u vezi s time”, rekao je Putin.

Naglasio je i kako je na sastanku u Moskvi postignut dogovor o mjerama kako bi se uklonili pobunjenici iz Idliba.

“S predsjednikom Turske postigli smo dogovor o onome što se treba učiniti kako bi se uklonili teroristi iz Idliba”, kazao je Putin, dodavši da je format iz Astane o Siriji “vrlo koristan”. 

Još je izjavio da će stvaranje zone sigurnosti na tursko-sirijskoj granici pomoći očuvanju teritorijalne cjelovitosti Sirije, javio je TASS.

“Razumijemo zabrinutost Turske za sigurnost njezinih južnih granica i smatramo da je to opravdan interes Turske. Prema našem mišljenju, stvaranje zone sigurnosti na južnoj granici Turske pomoći će kao važan preduvjet i za očuvanje teritorijalne cjelovitosti same Sirije”, rekao je Putin, kako prenosi Tanjug.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi s Erdoganom rekao je i da Rusija podržava smanjenje napetosti u regiji te ocijenio kako je glavni cilj postizanja rješenja u Siriji da se stabilizira situacija i osigura politički proces.

Erdogan je u utorak stigao u Moskvu te se očekivalo da će na sastanku s Putinom zatražiti od Rusije da zaštiti turske vojnike u ofenzivi sirijske vojske na sjeverozapadu zemlje, kako je otkrio visoki turski dužnosnik.

Erdogan je Putinu prošlog tjedna rekao da napadi snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada uzrokuju humanitarnu krizu i prijete turskoj nacionalnoj sigurnosti.

Neimenovani turski dužnosnik otkrio je ranije za Reuters da će sigurnost turskih vojnika u Siriji biti među glavnim točkama današnjeg sastanka.

Turske snage u okruženju

“Očekujemo da Rusija iskoristi svoj utjecaj nad [sirijskim] režimom u vezi s ovim pitanjem. Dogodi li se najmanji napad na turske vojnike, izvršit ćemo odmazdu”, najavio je dužnosnik.

Sirijski su vojnici okružili pobunjenike i tursku vojnu bazu na sjeverozapadu Sirije u nastojanjima da povrate teritorij i gradove koje je Vlada rano izgubila u ratu.

Turska podržava neke pobunjeničke frakcije u sjeverozapadnom Idlibu, dok Rusija i Iran podupiru Assada.

Erdogan i Putin često razgovaraju, osnažuju odnose i usmjereni su na energetsku i obrambenu suradnju.

Prošlog je mjeseca Turska počela primati dijelove ruskog sustava protuzračne obrane S-400, što je potez zbog kojega je Ankara zategnula veze sa SAD-om, saveznikom u NATO-u.

Izvor: Agencije