Trump uvodi nove carine na kinesku robu

Trump je kritizirao Kinu što nije ispunila obećanja da će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u četvrtak da će nametnuti nove carine od 10 posto na 300 milijardi američkih dolara vrijedan uvoz iz Kine počevši od 1. septembra.

“Trgovinski pregovori se nastavljaju, a tokom pregovora Sjedinjene Američke Države će 1. septembra početi s naplaćivanjem male dodatne carine od 10 posto na preostalu robu i proizvode koji dolaze u našu zemlju iz Kine vrijedne 300 milijardi dolara. To ne uključuje 250 milijardi dolara (vrijednu robu) koju se već carini s 25 posto”, objavio je Trump na Twitteru.

Trump je također kritizirao Kinu što nije ispunila obećanja da će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda te samog predsjednika Xi Jinpinga jer nije učinio više da suzbije prodaju sintetičke droge fentanila.

Trumpova odluka odmah je srušila cijene američkih dionica, prenosi Hina.

Trgovinski rat

Američki i kineski pregovarači u srijedu su završili dvodnevne pregovore bez bitnih pomaka iako su obje strane razgovore ocijenile konstruktivnima. Novi krug pregovora očekuje se u septembru.

SAD i Kina vode trgovinski rat od prošle godine. Napetosti su se odrazile na globalne opskrbne lance i potresle finansijska tržišta.

Dvije vodeće ekonomije svijeta su međusobno uvela carine na robu ukupne vrijednosti veće od 360 milijardi dolara, što šteti industrijskim kompanijama na obje strane Pacifika.

Kineski državni zavod za statistiku objavio je sredinom jula da je kineska ekonomija porasla u drugom tromjesečju najsporijim tempom u gotovo 30 godina, zakočeno američko-kineskim trgovinskim ratom i slabljenjem globalne potražnje.

U razdoblju od aprila do juna ekonomske aktivnosti porasle su 6,2 posto, a u prethodnom tromjesečju stopa rasta iznosila je 6,4 posto.

Izvor: Agencije