Video: Francuski ‘Spiderman’ popeo se na neboder u Hong Kongu


[rue_joel via Storyful]

Francuski “Spiderman” Alain Robert popeo se na 68 spratova visok neboder u Hong Kongu u petak kako bi izvjesio transparent koji simbolizira pomirenje između Kine i tog teritorija u jeku prodemokratskih protesta u toj bivšoj britanskoj koloniji, prenosi Reuters. 

Bez užadi i sigurnosne opreme, Robert se popeo na vrh Centra Cheung Kong u poslovnoj četvrti i postavio je veliki transparent na zgradu. U lijevom uglu transparenta je kineska zastava, a u desnom ona Hong Konga. Ispod njih se rukuje žuta ruka s crvenom na bijeloj pozadini, što označava mir.

Ovo je treći put da se Robert popeo na tu zgradu, koja je u vlasništvu Cheung Kong Holdingsa. U augustu prošle godine zabranjeno mu je na godinu dana da se penje na zgrade u Hong Kongu. Zabrana je istekla prije dvije sedmice. 

Poznat po penjanju na poznate zgrade

Nakon pothvata u petak Robert je uhapšen i odveden u obližnju policijsku stanicu.

Ovaj 57-godišnji avanturist poznat je po ilegalnom penjanju uz fasade poznatih zgrada svjetskih metropola. Uhapšen je nekoliko puta, ponekad zbog ulaska na privatni posjed.

Prije ove akcije izdao je saopštenje u kojem poziva na hitne pregovore demonstranata i vlasti u Hong Kongu.

Protesti u Hong Kongu traju već sedmicama, a počeli su zbog protivljenja građana prijedlogu zakona o izručenju osumnjičenih Pekingu koji je sada obustavljen. Međutim, protesti su prerasli u demokratski pokret potaknut strahom od ukidanja sloboda koje Hong Kong uživa kao posebna upravna regija Kine.

Izvor: Agencije