Norveška obustavila donacije za Amazon, Bolsonaro ljut

Otkako je Bolsonaro preuzeo mjesto predsjednika Brazila, krčenje Amazona je ubrzano (Reuters)

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro gnjevno je reagovao na odluku Norveške da prestane finansirati fondove koji rade na ograničavanju krčenja šume u južnoameričkoj zemlji, nakon što je njegova desničarska vlada blokirala poslovanje fonda koji prima novčanih sredstava.

„Nije li Norveška ona država koja ubija kitove na Sjevernom polu?“, upitao je Bolsonaro novinare, nakon što je Norveška zaustavila isplatu 33 miliona dolara.

„Uzmite taj novac i pomozite Angeli Merkel da pošumi Njemačku“, dodao je.

Njemačka je obustavila isplatu 35 miliona eura novim projektima Ministarstva okoline Brazila, koji ciljaju na očuvanje Amazona u Brazilu, zbog zabrinutosti u vezi sve većeg krčenja šuma.

Norveška više od deceniju blisko sarađuje sa Brazilom u cilju zaštite amazonske prašume, uplativši preko 1,2 milijardi dolara Fondu Amazon, kojem je bio najveći donator.

Brazil prekršio dogovor

No, nakon promjena koje je izvršila Bolsonarova vlada, koja je promijenila strukturu vlasti fonda i zatvorila komitet koji bira koji će se projekti podržati, Norveška je odlučila prestati s donacijama.

Norveška ministrica klime i okoline Ola Elvastuen potvrdila je lokalnim medijima da je finansiranje zaustavljeno jer je Brazil prekršio dogovor s Norveškom i Njemačkom, zatvarajući upravu Fonda Amazon i njegov tehnički komitet.

U Brazilu se nalazi 60 posto Amazona, najveće svjetske prašume koja se smatra ključnom u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Otkako je Bolsonaro preuzeo mjesto predsjednika Brazila, krčenje Amazona je ubrzano, bez naznaka da će usporiti u narednih nekoliko godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije