Gibraltar oslobodio iranski tanker

Zvanični Teheran negirao je optužbu da tanker 'Grace 1' nosi naftu Siriji (Reuters)

Vlasti Gibraltara oslobodile su zarobljeni iranski tanker uprkos protivljenju SAD-a.

Odluka je donesena nakon što je Iran dostavio garanciju da dva miliona tona nafte s tankera neće završiti u Siriji, koja je pod evropskim sankcijama.

Uoči donošenja odluke SAD je iskazao oštro protivljenje, te od gibraltarskog suda zatražio da tanker ostane pod njihovom kontrolom.

Takav potez SAD-a iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif nazvao je pokušajem piratstva.

SAD tražio da se tanker zadrži

Američko Ministarstvo pravosuđa prethodno je zatražilo da se iranski tanker zadrži nakon što je Gibraltar odustao od postupka protiv posade teretnog broda Grace 1.

“Ministarstvo pravde SAD-a želi preuzeti tanker Grace 1 pod brojnim obrazloženjima koja ćemo razmotriti”, objavila je Vlada Gibraltara, prenosi Reuters.

Iranski tanker, koji su 4. jula zaplijenili pripadnici britanskih Kraljevskih marinaca kod obale Gibraltara, treba biti pušten nakon što je Gibraltar odustao od sudskog postupka.

Posada puštena bez optužbi

Zvanični Teheran negirao je optužbu da Grace 1 nosi naftu Siriji i krši evropske sankcije i osudio, kako je saopćio, piratski čin prema tom brodu, koji nosi 2,1 miliona barela sirove nafte.

Otkad je tanker zaplijenjen, vlasti Gibraltara uhapsile su i ispitale četiri indijska oficira, člana posade broda, i pustili ih bez optužbi.

Dvije sedmice kasnije Iran je zaplijenio brod Stena Impero pod britanskom zastavom u strateški važnom Hormuskom moreuzu, tvrdeći da se sudario s ribarskim brodom i prekršio međunarodno pravo.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO