Iračka akcija protiv ISIL-a: ‘Volja za pobjedom’

Ostaci ISIL-a se vraćaju taktikama pobune, napada na snage sigurnosti i kidnapiranju (Getty Images)

Komanda za zajedničke operacije u Iraku saopćila je da je pokrenula vojnu operaciju protiv, kako su ih opisali, ostataka organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) na područjima između provincija Saladin, Niniva i Anbar pa sve do iračko-sirijske granice. 

U saopćenju Komande za zajedničke operacije stoji da su snage sigurnosti u nedjelju ujutro započele veliku operaciju pod nazivom ”Volja za pobjedom” s ciljem da očiste područja na sjeveru i zapadu zemlje do granice sa Sirijom.

Operaciju će provoditi iračke vojne jedinice, jedinice Hashd al-Shaabija i sunitski plemenski borci poznati kao Hashd al-Ahsairi u pratnji iračkih i koalicijskih ratnih aviona, stoji u saopćenju.

Također se navodi da će operacija potrajati nekoliko dana.  

ISIL-ove uspavane ćelije

Iračka vlada je proglasila poraz ISIL-a u decembru 2017. godine. Međutim, nakon što su stotine boraca ove skupine, koja je poražena i u Siriji, našli svoje sklonište kod granice sa Irakom ponovo su se počele pojačavati njihove aktivnosti u provincijama Niniva (sjever zemlje) i Anbar (zapad).

Ostaci ove skupine vraćaju se taktikama pobune, napada na snage sigurnosti, kidnapiranju, likvidaciji osoba koje se sumnjiče za doušništvo i iznuđivanje novca od ranjivog seoskog stanovništva.

ISIL je pojačao svoje aktivnosti i u provincijama Diyala (istok), Kirkuk i Saladin (sjever), gdje su izveli niz operacija protiv snaga sigurnosti i civila.     

ISIL i dalje ima svoje uspavane ćelije razasute po cijeloj zemlji, a nedavno su počeli pribjegavati metodama munjevitih napada u stilu gerilskog ratovanja koje su provodili prije 2014. godine.  

Izvor: Al Jazeera i agencije