Erdogan se ponudio da posreduje između SAD-a i Irana

Turski predsjednik je voljan sastati se s iranskim liderima (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan spreman je posredovati između Sjedinjenih Američkih Država i Irana kako si se smirile tenzije nastale zbog iranskog nuklearnog programa.

Informaciju je potvrdio sam Erdogan, navodeći kako je o mogućnosti posredovanja razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom tokom summita G20 prošlog vikenda u Osaki, prenosi AP.

Abe ga je upitao, javljaju mediji, bi li Turska i Japan mogli zajednički djelovati, na šta mu je Erdogan odgovorio da je voljan sastati se s iranskim liderima.

Erdogan je takvu namjeru potvrdio turskim novinarima tokom posjeta Kini, a objavio ju je provladin list Sabah.

Iran je ovih dana upozorio da će povećati nivo obogaćivanja uranija usljed sve snažnijih tenzija zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trump da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma Irana i velikih sila, potpisanog 2015. godine.

Trump: Oprezno s prijetnjama

U međuvremenu je Trump upozorio upozorio Iran da bude “oprezan s prijetnjama”, nakon što je iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao da će Teheran povećati obogaćivanje uranija preko limita dozvoljenog nuklearnim sporazumom.

“Iran je izdao novo upozorenje. Rouhani kaže da će obogaćivati uranij koliko god želi ako ne bude novog nuklearnog dogovora”, naveo je Trump na Twitteru i dodao:

“Oprezno s prijetnjama, Iran! Mogu vam se vratiti i ujesti vas kao što vas niko nikad nije ujeo.”

Prema Rouhaniju, odluka o prekoračenju nivoa obogaćivanja uranija odgovor je na neuspjeh preostalih stranaka iz sporazuma da urade nešto po pitanju američkih sankcija.

Ipak je ostavio vrata otvorena za pregovore, poručivši da će Iran ponovo smanjiti zalihe obogaćenog uranija na ispod 300 kilograma ukoliko potpisnice sporazuma (Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina) ispoštuju svoja obećanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije