UN poziva da se zaustave napadi u Idlibu

Od 2011. godine, kada je počeo rat u Siriji, do danas, poginule su stotine hiljada civila (Anadolija)

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Michelle Bachelet izjavila je da je međunarodna zajednica ostala ravnodušna na zračne napade koji su intenzivirani posljednjih mjeseci na naselja u zoni deeskalacije sukoba Idlib, javlja Anadolija.

Pozvala je zemlje, koje imaju uticaj u Siriji, da iskoriste svoju snagu i zaustave napade koji nastavljaju odnositi ljudske živote.

Podsjetila je da snage sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i saveznika bombarduju škole, bolnice, markete i pekare u Idlibu. 

Smatra da nije moguće slučajno pogoditi te ustanove. 

“Namjerni napadi na civile su ratni zločini, a oni koji daju naređenja su odgovorni za izvršavanje istih”, kazala je Bachelet. 

Podsjetila je i da je u posljednjih deset dana u Idlibu poginulo više od 100 civila, uključujući i 26 maloljetnika. 

Izrazila je zabrinutost zbog toga što dešavanja u Siriji više nisu na radaru međunarodne zajednice.

U Idlibu živi četiri miliona stanovnika

Bachelet se osvrnula i na podatak da su od 2011. godine, kada je počeo rat u Siriji, do danas, poginule stotine hiljada civila. 

Smatra da strane, koje imaju uticaj u Siriji, trebaju iskoristiti svoj položaj kako bi zaustavile vojne akcije i dovele zaraćene strane za pregovarački stol.

U zračnim napadima koje su režimske snage i Rusija prije četiri dana izveli na Saraqib i Marrattinuman poginulo je 50 civila.

U Idlibu kao utvrdi sirijske opozicije živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od pola miliona ljudi.

Pripadnici Sirijske mreže za ljudska prava ranije su saopćili kako je u napadima na zonu deeskalacije sukoba Idlib, koje su režimske snage i saveznici izveli od 26. aprila do 12. jula poginulo 606 civila, od toga 157 maloljetnika i 111 žena.

Izvor: Agencije