EP: Zastupnici partije Brexit okrenuli leđa evropskoj himni

Zastupnici Brexita, njih 29, okrenuli su leđa u trenucima dok je pet mladih muzičara izvodilo 'Odu radosti' Ludwiga Van Beethovena (AFP)

Zauzeti mjesto u demokratskom parlamentu kao izabrani predstavnik „naroda“, za mnoge je trenutak u kojem treba biti ponosan, svjestan časti i privilegije koje su im dali njihovi glasači. Čovjek se čak, u toj prilici, može osjećati i poniženim.

Za druge, to, međutim, može biti prilika za simboličan protest protiv postojanja samog organa u koji su izabrani.

U slučaju desničarke britanske populističke partije Brexit, koju vodi Nigel Farage, početak zasjedanja Evropskog parlamenta očito spada u ovu drugu kategoriju.

Zastupnici te stranke, njih 29, okrenuli su leđa Parlamentu u trenucima dok je pet mladih muzičara izvodilo evropsku himnu, „Odu radosti“ Ludwiga Van Beethovena, dok su ostali zastupnici stajali u tišini.

A van Parlamenta, najmanje 4.000 demonstranata mahali su katalonskim zastavama, a među njima je bio i Carles Puigdemont, bivši čelnik katalonske regionalne vlade koji je pobjegao u Belgiju kako bi izbjegao hapšenje u Španiji, zbog pokušaja otcjepljenja Katalonije od Španije 2017. godine.

Okupljeni su na taj način izrazili podršku trojici katalonskih zastupnika kojima je Madrid blokirao pokušaj da zauzmu svoja mjesta u Evropskom parlamentu.

Mjesečna plata 8.760 eura

Stranka Brexit je kampanju na evropskim izborima prošlog mjeseca bazirala na euroskeptičnim stavovima. Njihove poruke imale su snažan odjek u Velikoj Britaniji, koja je podijeljena po pitanju napuštanja Evropske unije, ali i neuspjehom vlade da izvede zemlju iz Evropske unije.

Članovi partije Brexit, koji su utorak po prvi put učestvuju a parlamentarnom zasjedanju, sada će početi primati plate od po 8.760 eura mjesečno.

Ako Velika Britanija u roku od godinu ne napusti Evropsku uniju, moći će osigurati i penzije na temelju svojih plata.

Evropski parlament, koji čini 751 zastupnik, podijeljeniji je nego ikada, zbog društvenih i političkih polemika širom kontinenta.

U utorak se u Briselu održava treća runda razgovora o tome ko će preuzeti najviše pozicije u evropskim organima nakon izbora.

„Ovdje ima dosta teškoća. Početak sastanka je ponovo odgođen. Donald Tusk, čelnik Vijeća EU-a, održava sastanke sa liderima Unije u nastpojanju da se pronađu kompromisna rješenja“, rekao je Al Jazeerin Nadim Baba, izvještavajući iz Brisela.

Izvor: Al Jazeera i agencije