Čelnica EK-a: Različiti stepeni integracije nose podjele Evropi

Novoizabrana predsjednica EK (u sredini) je prethodno izjavila kako „podržava što je više moguće snažnije veze“ Zapadnog Balkana i EU (EPA)

Nova predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je kako nije pristalica Evropske unije „u više brzina“, odnosno različitih stepena integracije, te ocijenila kako bi to „samo zaoštrilo podjele“ unutar Unije, prenose agencije.

Von der Leyen je to rekla u intervjuu nekolicini listova u EU i takvo viđenje budućnosti Unije se znatno razlikuje od stavova zvaničnog Pariza i još nekih članica da EU iznutra mora stvoriti „čvrsto jezgro“ osjetnim jačanjem eurozone kako bi se prevazišle sadašnje podjele i krize.

Predsjednica EK je podvukla kako „postoji pitanje oko kojeg je Evropa shvatila poruku, vrijeme ističe, dolazimo do tačke bez povratka, a to znači da moramo platiti visoku cijenu za smanjenje štetnog gasa CO2, uložiti u razvoj zelenih energija“.

Dodala je kako treba „garantirati ravnopravan prelazak“ na zelenu energiju, bez čega bi EU tehnološki zaostala i samo gomilala gubitke, uz pravedniju socijalnu raspodjelu privrednog rasta.

Preuređenje i stabilizacija Unije, uz također moguće stvaranje „Evrope u više brzina“, su, po uvjerenju više članica EU-a, preduvjet i da se potom vidi kad bi u članstvo mogla biti primljena neka nova država.

Jačati veze sa Balkanom

Novoizabrana predsjednica EK-a je prethodno izjavila kako „podržava što je više moguće snažnije veze“ Zapadnog Balkana i EU-a, „jer je u obostranom interesu da budemo otvoreni i konstruktivni, širokih vidika… s tim da se reforme sprovedu da bi vrata bila otvorena“.

Na pitanje da li je zabrinuta zbog „jačanja upliva Rusije na Evropu“, Ursula von der Leyen je uzvratila kako „jesmo svjedoci pomalo neprijateljskog držanja Rusije… i mi sa stanovišta naše snage moramo zadržati sankcije i ujedno ponuditi dijalog“ Moskvi.

Predsjednica EK-a, za koju su prilikom izbora u Evropskom parlamentu glasali i zastupnici država sa istoka EU jer smatraju kako ona ima „odlučan stav prema Moskvi“, navela je kako „Rusija krši međunarodne zakone, poput pripajanja Krima i nastoji unijeti što veće podjele u EU“.

Zamoljena da kaže kako gleda na pritiske i prijetnje Sjedinjenih Američkih Država kako će Evropskoj uniji uvesti i sankcije, Ursula von der Leyen je uzvratila kako bi „željela da EU i SAD ujedine snage u sučeljavanju sa zajedničkim takmacima“, a ne da se tuku jedni s drugima.

Izvor: Agencije