Pakistan uhapsio navodnog organizatora napada na Mumbai

SAD je ponudio deset miliona dolara za informaciju koja bi dovela do osude Hafiza Saeeda (AP)

Pakistanske vlasti su u srijedu uhapsile Hafiza Saeeda, navodnog organizatora četverodnevnih napada na indijski grad Mumbai 2008. godine, zbog finansiranja terorizma, rekao je u srijedu glasnogovornik predsjednika Vlade savezne indijske države Punjabe.

Potez je uslijedio nekoliko dana prije posjete premijera Imran Khana Washingtonu, koji je obećao kako će stati ukraj oružanim grupama koje djeluju u Pakistanu, prenose agencije.

Saeed, koga su Sjedinjene Američke Države proglasile teroristom, osnivač je Lashkar-e-Taiba, takozvane čiste vojske, oružane grupe koju su SAD i Indija optužili za napade na Mumbai, u kojem je ubijeno više od 160 ljudi.

On je odbacio bilo kakvu umiješanost te rekao da njegova mreža, koja uključuje 300 sjemeništa i škola, bolnica, izdavačkih kuća i hitnih službi, nema nikakve poveznice s oružanom grupom.

Nagrada od deset miliona dolara

Glasnogovornik guvernera Punjaba Shahbaz Gil je rekao kako je Saeed uhapšen nedaleko grada Gujranvala, u središtu Pakistana.

“Glavnina optužbe je u tome da je on prikupljao sredstva za ilegalne aktivnosti”, kazao je glasnogovornik.

Pakistan, koji se nalazi na takozvanoj sivoj listi Radne grupe za finansijsku akciju, sve više je pod pritiskom da zaustavi finansiranje oružanih grupa.

Sjedinjene Američke Države su ponudile deset miliona dolara za informaciju koja bi dovela do osude Saeeda za napade u Mumbaiju.

Izvor: Agencije