Porodice pogođene klimatskim promjenama tužile Evropsku uniju

Porodica sa italijanskih Alpa se žali da sve teže zarađuje za život vođenjem turista na glečere jer se oni tope (Arhiva)

Više porodica koje tvrde da su pogođene globalnim zagrijavanjem, pred Evropskim sudom pravde uložile su žalbu na odbacivanje njihove tužbe protiv klimatske politike Evropske unije, saopštila je ekološka nevladina organizacija „Climate Action Network“, prenosi agencija Beta.

Njihova tužba je odbačena u maju ove godine pred prvostepenim sudom EU-a koji je osporio pravo pojedinaca da podnose takve zahtjeve.

Deset porodica koje žive od poljoprivrede ili turizma, iz evropskih zemalja, Kenije i s Fidžija, tužbu je podnijelo 24. maja 2018.

Među njima su porodica sa italijanskih Alpa koja sve teže zarađuje za život vođenjem turista na glečere jer se oni tope, njemački restorateri sa sjevernomorskog otoka koje plavi more čiji nivo raste i rumunski pastir koji svoje stado mora da vodi na sve veće visine da bi našao travu.

Traže poništenje tri direktive

Oni traže da sud poništi tri direktive koje uređuju emisije zagađujućih gasova industrije i ukupno dopušteno zagađenje u državama članicama.

Sudije su osporile tužbu na osnovu toga što ima „još mnogo ljudi pogođenih klimatskom krizom“ te bi zato ta tužba drugima uskratila osnovno pravo „na zaštitu svakog pojedinca“, rekao je advokat porodica.

CAN navodi da će, ako žalba bude odbijena, „biti dokazano da je evropsko pravosuđe nesposobno da pravno štiti građane od klimatskih promjena“.

Izvor: Agencije