Johnson: Ako budem premijer, neću platiti račun Briselu

Boris Johnson je bio jedan od najvećih arhitekata pobjede Brexita na referendumu u junu 2016. godine (EPA)

Boris Johnson, koji je favorit za mjesto britanskog premijera, izjavio je da će, ukoliko dođe na tu funkciju, odbiti da Velika Britanija plati Briselu račun za Brexit sve dok Evropska unija (EU) ne prihvati bolje uslove za njeno povlačenje iz članstva.

„Naši prijatelji i partneri treba da shvate da će novac biti zadržan dok ne dobijemo jasnije stavove o putu kojim idemo“, izjavio je Johnson, pristalica Brexita, prenosi agencija Beta, te je dodao da je „novac odlično sredstvo za podmazivanje“.

To je prva izjava Johnsona od zvanične ostavke premijerke Therese May, podnijete u petak, 7. juna.

Sporazum Londona i Brisela o Brexitu, koji je Parlament Velike Britanije odbacio nekoliko puta, predviđa regulisanje finansijskih obaveza Velike Britanije po osnovu višegodišnjeg budžeta EU-a za period od 2014. do 2020. godine.

U tekstu sporazuma se ne navodi iznos, već metod obračuna.

Suma između 40 i 45 milijardi eura

Britanska vlada je ranije spominjala da se radi o sumi između 40 i 45 milijardi eura, što Evropska unija nije potvrdila.

Theresa May, koja je podnijela ostavku zbog neuspjeha da uvjeri zastupnike da prihvate sporazum o Brexitu, ostat će na dužnosti premijera do izbora novog lidera vladajuće Konzervativne stranke krajem jula, koji će, po britanskom sistemu, postati i šef Vlade.

Vodeći kandidat za to je Johnson.

On je bio jedan od najvećih arhitekata pobjede Brexita na referendumu u junu 2016.

On želi da Velika Britanija napusti EU 31. oktobra, sa, ili bez novih pregovora. 

Izvor: Agencije