Putin poriče da se Rusija miješala u američke izbore 2016.

Trump je rekao da su neke izjave u Muellerovom izvještaju o miješanju Rusije u američke izbore 'izmišljene i potpuno neistinite' (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se Moskva nije miješala u predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 2016. i da se nikad neće ni miješati.

“Nismo se miješali, ne miješamo se i nećemo se miješati u bilo koje izbore”, rekao je Putin na sastanku sa čelnicima međunarodnih novinskih agencija, prenosi Beta.

Putin i drugi ruski zvaničnici čvrsto su poricali bilo kakvo uplitanje u izbore u SAD-u iako je specijalni savjetnik američkog Ministarstva pravde Robert Mueller našao dokaze o operaciji Kremlja u cilju miješanja u glasanje 2016.

Američke optužnice

Mueller je podigao optužnice protiv 12 ruskih vojnih obavještajaca za hakiranje e-pošte američke Demokratske stranke, kao i protiv drugih Rusa koji su koristili lažne naloge na društvenim mrežama kako bi izazivali podjele i podrivali politički sistem SAD-a.

Putin je tada rekao da vlada ne može zabraniti ruskim građanima da izraze svoje stavove na internetu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump, koji je pobijedio na izborima 2016, rekao je da su neke izjave u Muellerovom izvještaju o miješanju Rusije u američke izbore “izmišljene i potpuno neistinite”.

Izvor: Agencije