Caracas tvrdi da je spriječio pokušaj vojnog puča

Venecuela živi u ritmu sukoba Nicolasa Madura i oporbenog čelnika Juana Guaidoa (EPA)

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro izjavio je danas u Caracasu kako je uhvaćena grupa terorista koji su 23. na 24. juni ove godine pokušali izvesti puč u njegovoj zemlji. Maduro je otkrio kako su pomenuti pučisti finansirani iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kolumbije, te kako među pučistima ima i državljana Izraela, javlja Anadolija. 

Maduro je govorio na konferenciji za novinare u predsjedničkoj palati Miraflores u Caracasu, na kojoj je potvrdio kako je u njegovoj zemlji u noći sa 23. na 24. juni ove godine planiran pokušaj puča, koji su uspješno spriječile snage sigurnosti. 

“Otkrili smo i uhvatili jednu terorističku grupu koja je pokušala izvesti puč na venecuelanski narod i demokratiju. Nakon praćenja koje je trajalo 14 mjeseci uhvatili smo tu grupu i strpali u zatvor”, poručio je Maduro, naglasivši kako su “pučisti finansirani iz SAD-a i Kolumbije”. 

Među urotnicima i građani Izraela

Maduro je otkrio kako se među pučistima nalaze i državljani Izraela, da je pomenuta grupa imala plan i izvesti atentat na njega, te bombaškim napadima uništiti telefonsku i internet infrastrukuru u Venecueli. 

Predsjdenik Maduro je pučiste okarakterisao kao “fasističku grupu”. 

“To su ubice koje žele preuzeti vlasti na način da sve pretvore u more krvi. Da li je to politika? Njih ne mogu nazvati opozicijom, jer oni koji žele ubiti, masakrirati i izvesti bombaške napade, mogu se nazvati samo ubicama, fašistima i teroristima”, poručio je Maduro. 

Zamjenik državnog ministra komunikacija, kulture i turizma Jorge Rodriguez također je potvrdio kako je spriječeno izvođenje puča u njegovoj zemlji, koji su planirale izvesti tri odvojene grupe terorista, a među kojima su penzionisani venecuelanski vojnici, kao i državljani Izraela i Kolumbije. 

Rodriguez je izjavio kako je jednu grupu terorista predvodio penzionisani venecuelanski general Jose Baez Torrealba, koji živi u Dominikanskoj Republici. Ta grupa je, prema riječima Rodrigueza, imala zadatak da likvidira predsjednika Madura, predsjenika parlamenta i dopredsjednika vladauće Partije socijalističkog ujedinjena (PSUV) Diosdada Cabella.

Inflitracija vladinih agenata

Venecuelska vlada je ranije saopćila da je spriječila pokušaj vojnog “državnog udara” u koji su, tvrdi, umiješani Sjedinjene Američke Države, Kolumbija i Čile i u kojemu je trebalo likvidirati socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.

“Sudjelovali smo na svim sastancima na kojima se planirao državni udar”, rekao je ministar za komunikacije Jorge Rodriguez.

Vladini agenti su se infiltrirali u pripremu tog pokušaja rušenja Madura i postavljanja generala na njegovo mjesto.

Državni udar koji su pripremali djelatni i umirovljeni vojni oficiri te bivši direktor obavještajne službe, trebao se dogoditi između nedjelje i ponedjeljka, dodao je ministar.

Optužio je kolumbijskog predsjednika Ivana Duquea za “planiranje državnog udara i ubistvo predsjednika” Madura, dovodeći u pitanje i konzervativnog čileanskog predsjednika Sebastiana Pineru te američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

Venecuela živi u ritmu sukoba Nicolasa Madura i oporbenog čelnika Juana Guaidoa otkad se potonji 23. januara proglasio privremenim predsjednikom kojeg je priznalo pedesetak zemalja, među njima i SAD.

Izvor: Agencije