Njemačka: Podignuta optužnica protiv neonacista

Neredi u Chemnitzu uslijedili su nakon što se proširila vijest da je sirijski izbjeglica nožem ubio Nijemca (Arhiva)

Glavno državno tužilaštvo u Karlsruheu potvrdilo je podizanje optužnice protiv osmerice pripadnika desničarske organizacije Revolucija Chemnitz, pod optužbom za planiranje rušenja ustavnog poretka u Njemačkoj.

Glavno državno tužilaštvo, koje preuzima slučajeve ugrožavanja državnog poretka, potvrdilo je pisanje medija po kojima se optuženima predbacuje udruživanje s ciljem podizanja oružane pobune protiv vlasti.

Optuženima se konkretno predbacuje da su se u jeku nereda u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu u ljeto prošle godine preko komunikacijske grupe Telegram udružili s ciljem podizanja pobune protiv vlasti i uspostavljanja društvenog poretka “u smislu krajnje desne ideologije”, kako piše u zaključku Vrhovnog suda Njemačke, a koje citiraju njemački mediji.

Ubistvo demokršćanskog političara

Neredi u Chemnitzu i izgredi protiv stranaca u ovom gradu uslijedili su nakon što se proširila vijest da je sirijski izbjeglica nožem ubio Nijemca.

Okolnosti ove smrti do danas još nisu razjašnjene.

Optuženi se od početka oktobra prošle godine nalaze u istražnom zatvoru, a među njima su vodeće osobe neonacističke, skinhead i huliganske scene Chemnitza i okolice.

Posljednjih dana u Njemačkoj se razvila rasprava oko borbe protiv nasilja krajnje desnog političkog spektra, a povod je ubistvo demokršćanskog političara, koji je branio izbjegličku politiku Angele Merkel.

Kao osumnjičeni za to ubistvo je nedavno uhapšćen pripadnik neonacističke scene.

Izvor: Agencije