NATO poziva Rusiju da uništi novi raketni sistem

SAD i njegovi NATO saveznici žele da Rusija uništi sistem krstarećih raketa 9M729/29/SSC-8 (EPA)

Sjevernoatlantska alijansa pozvala je u utorak Rusiju da uništi novi raketni sistem prije krajnjeg roka u augustu i sačuva sporazum po kojem su nuklearne bojne glave smještene na kopnu van Evrope, ili će se suočiti s odlučnijim odgovorom Saveza u regiji.

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a razgovarat će o svojim novim koracima ako Moskva zadrži raketni sistem koji bi, kako kaže SAD, omogućavao kratkoročne nuklearne napade na Evropu i prekršio Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) iz 1987.

“Pozivamo Rusiju da postupa odgovorno, ali ne vidimo znakove da to i namjerava”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.

“Morat ćemo odgovoriti”, dodao je.

Američki borbeni avioni

Nije ulazio u detalje, ali diplomati kažu da će ministri odbrane razmotriti da nad Evropom leti više američkih borbenih aviona sposobnih za nošenje nuklearnih bojevih glava, da bude više vojne obuke te da se premjeste američke pomorske rakete.

SAD i njegovi NATO saveznici žele da Rusija uništi sistem krstarećih raketa 9M729/29/SSC-8 sposobnih za nošenje nuklearnog oružja, što je Moskva dosad odbijala učiniti.

Rusija opovrgava da krši sporazum INF, optužujući Washington da traži utrku u naoružavanju.

Izvor: Agencije