Papa Franjo: Muslimane treba smatrati partnerima

'Potrebno je efikasnije doprinijeti izgradnji društva koje cijeni raznolikost i potiče poštovanje, bratstvo i miran suživot', ističe papa Franjo (EPA)

Papa Franjo poručio je u petak da bi muslimane trebalo smatrati “partnerima” s kojima treba izgraditi miran suživot kako bi se zapriječio put “fanatičnim grupama neprijateljima dijaloga”.

Papa je to kazao na skupu u Napulju u organizaciji Pontifikalnog teološkog fakulteta južne Italije.

“Studenti teologije trebali bi biti obrazovani za dijalog s judaizmom i islamom kako bi razumjeli zajedničke korijene i razlike naših vjerskih identiteta te tako učinkovitije pridonijeli izgradnji društva koje cijeni raznolikost i potiče poštovanje, bratstvo i miran suživot”, rekao je.

Izgradnja mirnog suživota

“Pozvani smo na dijalog s muslimanima kako bismo izgradili budućnost naših društava i gradova. Pozvani smo da ih smatramo partnerima kako bismo izgradili miran suživot čak i kad se događaju dramatični događaji, djelo fanatičnih skupina neprijatelja dijaloga, kao što je tragedija za Uskrs na Šri Lanki”, dodao je on.

Papa je još dodao da je na teološkim fakultetima i crkvenim univerzitetima potrebno poticati kurseve arapskog i hebrejskog jezika i kulture i upoznavanje između kršćanskih, židovskih i muslimanskih studenata.

Izvor: Agencije